appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rob Oudkerk vindt zichzelf de beste burgemeester van Amsterdam

ANP
vrijdag 15 juni 2018 | KRO-NCRV | Twan Spierts

Misschien wel tegen beter in, maar Rob Oudkerk wil de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden. Als enige maakte hij zijn sollicitatie openbaar. In 1 op 1 praat Oudkerk uitgebreid over zijn kandidatuur. Graag zou hij zien dat de hele sollicitatieprocedure openbaar zou worden, want officieel weten we nu niet wie de andere kandidaten zijn voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Maar wie zou de beste kandidaat zijn? Oudkerk is daar duidelijk over: ”Ik vind dat ik dat ben.” 

Oudkerk was ooit PvdA-wethouder in Amsterdam. In 2004 moest hij opstappen door het uitlekken van zijn bezoek aan een tippelzone en zijn drugsgebruik. Die misstappen achtervolgen hem tot op de dag van vandaag. "Dat zal altijd aan mij blijven kleven", zegt Oudkerk. Ook in de reacties op zijn sollicitatie gaat het daar steeds weer over. 

Rob Oudkerk vindt zichzelf de beste burgemeester van Amsterdam

De 'nieuwe' Oudkerk

Maar de Oudkerk van nu zal dat soort fouten niet meer maken, zegt ie zelf. "Alle mensen in omgeving zeggen dat ik enorm veranderd ben. Ik durf te zeggen dat m’n verleden, hoe ik me er ook voor schaam, me toch geholpen heeft om te worden wie ik nu ben."

De nieuwe burgemeester van Amsterdam moet volgens de profielschets onder meer 'onomstreden' zijn. "Daar voldoe ik niet aan", beseft Oudkerk. "Maar niemand voldoet aan alle punten in de profielschets. Er stonden een aantal andere dingen in waarvan ik dacht: hé, dat kan ik wel."

Op de shit af

Waar hij zichzelf goed in vind? "Dat ik kan verbinden, dat ik recht op de shit afga in plaats van om de shit heen, dat ik weet dat een glas bier soms beter werkt dan een kop koffie tijdens een vergadering."

Niet iedereen wordt enthousiast van Oudkerk’s kandidatuur. Maar volgens Oudkerk zelf heeft hij veel steun onder de inwoners van de stad. "De Amsterdammers gaan de burgemeester niet kiezen. Maar ik denk dat als er een verkiezing zou zijn, dat ik daar graag aan had meegedaan." 

Rob Oudkerk vindt zichzelf de beste burgemeester van Amsterdam

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1