Ernst Kuipers: vraagtekens bij vaccinatieadvies Gezondheidsraad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: vraagtekens bij vaccinatieadvies Gezondheidsraad

Ernst Kuipers zet grote vraagtekens bij het advies van de Gezondheidsraad om het AstraZeneca-vaccin voorlopig in de voorraadkast te houden. Volgens de voorzitter van het LNAZ is deze prikpauze op den duur funest voor de vaccinatiebereidheid onder de bevolking. "Als je tijdelijk stopt met het ene vaccin, dan leidt tot verwarring en wantrouwen in het andere vaccin", stelt hij in 1 op 1.

Mocht de Gezondheidsraad net als met het AstraZeneca-vaccin het kabinet adviseren om met het Janssen-vaccin een prikpauze in te stellen, dan leidt dat beslist tot onbegrip en frustratie bij de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Dan creëert de Gezondheidsraad echt een probleem", legt de 'nationale beddenbaas' uit aan Sven Kockelmann in 1 op 1. "Het tijdelijk stoppen met AstraZeneca leidt tot verwarring en wantrouwen in vaccinaties."

'Vaccineren is de sleutel'

Want ook aan als andere vaccins mogelijke bijwerkingen kleven, dan zou je één lijn moeten trekken, zo redeneert de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Dan zou je ook de voorgenomen inenting met het Janssen-Vaccin 'on hold' moeten zetten volgens de 61-jarige medicus, die vorige week vrijdag zijn eerste AstraZeneca-prik kreeg. "Terwijl vaccineren de enige weg is uit de pandemie. Het is dé sleutel naar de uitweg."

Volgende week hakt het Europees Geneesmiddelen bureau (EMA) de knoop door over de inzet van het Janssen-vaccin, dat nu onder vuur ligt vanwege meldingen over ernstige trombose-achtige bijwerkingen in enkele gevallen. Met spanning wordt uitgekeken naar het advies hierover van het medische agentschap van de Europese Unie. Dat is dan een dag nadat de Amerikanen besloten tot een prikpauze en de levering van het Jansen-vaccin aan Europa werd uitgesteld.

De commotie rond het Janssen-vaccin komt ook uitgerekend op het moment dat circa 35.000 zorgmedewerkers met smart zitten te wachten op deze prik van Nederlandse makelij. Kuipers blijft niettemin vertrouwen op een goede afloop en hamert erop dat de voordelen van vaccineren vele malen groter zijn en veel zwaarder dienen te wegen dan de risico's van bijwerkingen. "Wij gaan er dan ook nog steeds vanuit dat we het krijgen. Wij zouden het dolgraag willen aanbieden aan ons personeel."

Kritiek Gommers

Gisteravond deed Diederik Gommers veel stof opwaaien in de talkshow Op1 met scherpe kritiek richting het vaccinatiebeleid van het kabinet. De voorzitter van de Nederlandse IC's, en net als Kuipers ook werkzaam in het Erasmus MC Diederik Gommers, hekelde de standpunten van premier Rutte hierover tijdens de corona-persconferentie van gisteren. Gommers gaf aan dat er "een wonder" moet gebeuren, willen we volgende week wel gaan versoepelen, waarop Rutte gisteren zinspeelde. "Wat Mark Rutte belooft, kan hij niet waarmaken." Volgens de arts-intensivist kan dat pas zodra alle 60-plussers gevaccineerd zijn.

Tegenover Sven Kockelmann neemt Kuipers enige afstand van de stellige uitspraken van Gommers. Hij kijkt duidelijk anders aan tegen deze problematiek: "Je kan pas van het slot af op het moment dat de ziekenhuisopnames echt dalen."

Dat het kabinet bij de corona-persconferentie gisteravond besloten heeft een pas op de plaats te maken met de versoepelingen van de lockdown-maatregelen, noemt Kuipers "verstandig." Je kan namelijk niet te ver vooruitkijken, argumenteert hij. "Er moet enige tijd overheen gaan om echt een stabiel beeld te krijgen van de ziekenhuisopnames. En dan weten we pas of we echt de goede kant uit gaan."

Om eraan toe te voegen: "Per week kijken is denk ik wel degelijk verstandig. Met de kanttekening dat, als het niet verbetert, we het nog een week opschuiven." Tegelijkertijd stelt Kuipers dat je wel een "stabiele trend" moet blijven zien. Maar de vraag blijft of je dat per week goed in kaart kan brengen, zeker nu de testbereidheid ook behoorlijk is afgenomen.

Geen draagvlak meer

Volgens Kuipers loopt Nederland op hun laatste benen in de strijd tegen de aanhoudende corona-pandemie en loopt het in de ziekenhuizen nog net niet over de schoenen als het gaat om de zorg voor corona-patiënten. "We zijn nog maar net in staat om het aantal besmettingen onder de duim te houden." Maar wie denkt dat een strenge lockdown corona definitief de pas afsnijdt, komt bedrogen uit in zijn ogen. "Dat verandert niet door nog strengere maatregelen. Daar is simpelweg geen draagvlak meer voor."

Op aandringen van Sven Kockelmann wil Kuipers tot slot nog wel een datum noemen wanneer we echt weer gewoon op een terras kunnen zitten met een ober in de buurt. Als hij het echt móét zeggen en hij wil hierover best een goede fles wijn inzetten bij wijze van weddenschap, dan is dat vanaf 1 juni. En dan is het zeker dat we "een stuk vrijer zijn dan nu".

Ernst Kuipers: Vraagtekens bij vaccinatieadvies Gezondheidsraad

Ster advertentie
Ster advertentie