GZ-psycholoog: 'Er ontstaat een grote groep nieuwe kwetsbaren deze coronaperiode'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GZ-psycholoog: 'Er ontstaat een grote groep nieuwe kwetsbaren deze coronaperiode'

Iedere maand neemt het aantal hulpvragen in de praktijk van GZ-psycholoog Gijs Coppens toe naar aanleiding van de coronamaatregelen. Hij waarschuwt in Spraakmakers voor een tweedeling in de maatschappij: "Er ontstaat een nieuwe groep kwetsbare personen."

Volgens Coppens zijn de maatregelen zwaar voor iedereen. "Het is meer een marathon geworden dan de sprint die we dachten te trekken." Toch pakt deze situatie voor grofweg de helft van de Nederlanders nóg ongunstiger uit. "De ene helft van de Nederlanders, die redt het wel. Dat zijn de mensen met een hogere sociaaleconomische klasse. Die hebben wat meer ruimte en financiële middelen en kunnen thuis eventueel een oppas regelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

De problemen zie je eerder in Amsterdam Zuidoost dan in Oud-Zuid

Gijs Coppens

Er is ook een hele grote groep die deze middelen niet heeft. "Die hoor je minder vaak. Dat zijn de gezinnen waar de spanning tussen ouders oploopt. Gezinnen met een minder goede economische positie, die vaak geen vast contract hebben en lager geschoolde arbeid doen," vertelt Coppens. "De problemen zie je dus eerder in Amsterdam Zuidoost dan in Oud-Zuid."

Jongeren

Vooral jongeren worden hier de dupe van, omdat zij sterk afhankelijk zijn van de begeleiding op school die nu in veel gevallen wegvalt. In zijn praktijk ziet hij meer kinderen met stress. Dat uit zich in maag- en buikpijn, vertelt Coppens. En het aantal jongeren met eetproblemen neemt toe. "Jongeren zijn prikkelbaarder en bij jongens uit zich dit eerder in agressief gedrag."

Fors meer mishandelingen thuis

Volgens Coppens is dit nog maar het topje van de ijsberg, omdat veel jongeren met klachten zich niet melden. Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden bleek dat er tijdens de eerste lockdown fors meer kinderen te maken hebben gekregen met geweld en mishandeling thuis. Het totaal lag op ongeveer 40 duizend.

"De resultaten maken duidelijk dat het sluiten van de scholen en kinderopvang verregaande implicaties kan hebben voor kwetsbare gezinnen", aldus de Universiteit Leiden. Coppens noemt het strenger maken van de coronamaatregelen een politieke afweging, maar vraagt om extra aandacht voor deze groep kwetsbare mensen die met de dag groeit.

OMT

Marc Bonten is lid van het OMT. Hij ziet ook in dat de prijs van de maatregelen voor sommige mensen in de samenleving erg hoog is. Als OMT-lid is hij primair bezig om vanuit epidemiologisch oogpunt te zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raakt. Toch ziet ook hij wat de consequenties zijn van de adviezen die het OMT doet. Hij wijst naar Den Haag om de afwegingen te maken. "Dit is ook echt iets waar het kabinet over gaat", aldus Bonten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie