'Wijkverpleging en thuiszorg verdienen meer aandacht'

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wijkverpleging en thuiszorg verdienen meer aandacht'

Fransen zijn fervente pillenslikkers en Spanjaarden rennen met ieder pijntje de spoedeisende hulp op. Is de vraag naar zorg een cultureel bepaald fenomeen? "Nee, zeker niet", zegt professor Peter Groenewegen in de Jortcast. "Er zijn onderliggende systemen die dit kunnen verklaren." Tevens pleit hij voor meer aandacht voor de wijkverpleging en de thuiszorg.

{podcast audio="128854" caption="#229 - Lang leve de huisarts!" }

Nederland heeft een van de beste zorgsystemen ter wereld. Duur maar goed. De reden dat ons zorgsysteem zo goed presteert, is dat wij een goede eerstelijnszorg hebben. Dat is de zorg waar je zonder doorverwijzing terecht kan, zoals de huisarts. “Wat doen wij zoveel beter dan de rest?", wil Jort Kelder weten.

"We hebben een huisartsenzorg die eigenlijk al heel lang een soort wetenschappelijke basis gemaakt heeft", zegt professor Peter Groenewegen, hoogleraar sociale en geografische aspecten van gezondheid en zorg van de Universiteit Utrecht. "Huisartsen ontwikkelen met elkaar standaarden gebaseerd op wetenschappelijke kennis over wat een zinnige behandeling is en wat niet."

Prof. dr. Groenewegen



Ook houden huisartsen zich aan deze standaarden en dat zorgt voor heldere aanbevelingen voor de patiënten. "Daardoor hebben de huisartsen de mogelijkheid om te kunnen zeggen: we doen hier even niks aan, het gaat vanzelf over. Of we schrijven hiervoor geen antibioticakuur voor", zegt Groenewegen.

Het scheelt ook dat je in Nederland niet zomaar van huisarts kan wisselen, je moet je dan eerst uitschrijven en je elders weer inschrijven. "Stel je woont in België en bent niet blij met je huisarts omdat hij geen antibiotica voorschrijft. Dan loopt je huisarts het risico dat je de volgende dag bij de buurman naar binnen loopt."

Meer aandacht voor wijkzorg

"We zitten nu bijna drie maanden in deze crisis", constateert Jort Kelder. "Wat heb je nu al goed of fout zien gaan? Waar zie je nu al aan dat het systeem wel of niet werkt?"

"Nou, ik denk dat in Nederland te laat de zorg in verpleeghuizen en in de thuiszorg voorzien is van middelen en aandacht", zegt Groenewegen.

"De wijkverpleging is in Nederland ook weer goed op orde. Er zijn een aantal aanpassingen gedaan aan het systeem van indicatiestelling waardoor het nu veel beter functioneert. De wijkverpleging ontwikkelt zich weer heel sterk en heeft, zeker de afgelopen weken, een belangrijke rol gespeeld in de thuiszorg."

"Nou, ze hadden in de ouderenzorg beter een mondkapje op kunnen doen", zegt Jort Kelder. "Ja", antwoordt Groenewegen. "Maar die hadden ze niet. Er zijn prioriteiten gesteld met die beschermingsmiddelen. Wat is de basis van die prioriteiten? Voor een stukje is dat de waardering voor de aard van de zorg."

Volgens Peter Groenewegen is het tijd dat we de wijkverpleging en de thuiszorg meer op waarde schatten. Het moet juist geen ondergeschoven kindje zijn in de zorg, want het is een belangrijke pijler in ons zorgsysteem.

Prof. dr. Groenewegen



Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie