appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

Medicijntekorten groter door corona

ANP
woensdag 1 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Al tijden is er in Nederland een probleem met de voorraden van medicijnen. Mensen konden al niet altijd hun gewenste medicijn bij de apotheek krijgen. Met het coronavirus is de druk op verschillende medicijnen alleen maar groter geworden.

Volgens Joga Brouwers van Reporter Radio is een tekort ontstaan aan pijnstillers, inhaleermiddelen en middelen om je in slaap te brengen. De oorzaak is een combinatie van twee factoren.

"Er zijn momenteel veel mensen in ziekenhuizen en op de ic’s die bepaalde medicijnen nodig hebben, maar deze middelen worden ook gebruikt door huisartsen in de eerstelijnszorg." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Spraakmakers

Een kalmerend middel dat ingezet wordt bij palliatieve sedatie in de laatste levensfase staat ook onder druk. Brouwers: "Door een combinatie van die noodzaak in ziekenhuizen en de reguliere vraag van huisartsen, is de druk verhoogd en zijn de tekorten ontstaan." 

Geen voorraden 

Volgens Brouwers, die voor het KRO-NCRV-programma al langer onderzoek doet naar de medicijnvoorraden in Nederland, waren er al bijna geen voorraden. "Mensen konden niet het medicijn van hun keuze krijgen wat bijwerkingen kan veroorzaken." 

Ludwig Castelijns, directeur van Mosadex, de grootste groothandel voor apotheken, zegt dat als we in Nederland tijdig waren begonnen met het aanleggen van voorraden, we daar nu gebruik van hadden kunnen maken. "Deze voorraden zijn bedoeld als buffer om bij calamiteiten of verstoringen aan te wenden. Het coronavirus is een oorzaak van zo’n verstoring." 

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1