appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Mantelzorgers al niet meer weg te denken in verpleeghuizen'

ANP
woensdag 29 januari 2020 | AVROTROS | Redactie

Experts op het gebied van ouderenzorg maken zich zorgen over de houdbaarheid van het zorgsysteem. In De Volkskrant geven directeur Ronald Schmidt van Actiz (de brancheorganisatie van zorgorganisaties) en twee hoogleraren aan dat we in de toekomst minder mogen verwachten van de ouderenzorg. Dit is wat hen betreft onvermijdelijk vanwege de vergrijzing, het personeelstekort en de oplopende zorgkosten.

4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland

Ook zal er nog meer dan nu het geval is een beroep worden gedaan op mantelzorg. Ook in de verpleeghuizen zouden mantelzorgers meer moeten gaan betekenen. Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL zorgde zelfde jarenlang voor haar moeder. Ook de zorg voor haar autistische zoon kwam daar bij.

MantelzorgNL behartigt de belangen van mantelzorgers in Nederland. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn er 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland, dat komt neer op 1 op de 3 volwassenen. 

Collectief vraagstuk

Hoogendijk snapt dat we voor een collectief vraagstuk rondom de ouderenzorg staan, maar irriteert zich aan de redenatie van Actiz. "Nu lijkt het net alsof mantelzorger nog geen rol spelen in verpleeghuizen. Daar zijn ze al onmisbaar."

Wat betreft Mantelzorg moet er serieuzer gekeken worden naar andere vormen van wonen. Hogendijk: "Denk aan intergenerationele huizen, waarbij studenten met ouderen wonen. Of woongroepen waarbij ouderen meer steun aan elkaar kunnen ontlenen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1