appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Radboud ontslaat kankerspecialist, 300 patiëntendossiers worden onderzocht

ANP
donderdag 19 december 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een kankerspecialist ontslagen die geen goede zorg leverde. 300 dossiers van kankerpatiënten die de afgelopen 2,5 jaar door de oncoloog zijn behandeld, worden nu onder de loep genomen om te kijken of de patiënten wel de juiste zorg hebben gehad.  "Het is een probleem binnen de afdeling. Dat kan je niet los van elkaar zien", zegt Jan Klein, hoogleraar Patiëntveiligheid aan de TU in Delft in Radio EenVandaag.

Volgens een betrokkene zou de specialist onder meer verkeerde diagnoses hebben gesteld en verkeerde behandelingen hebben verricht, zoals teveel chemo. Het ziekenhuis wil dit niet bevestigen. Volgens Bertine Lahuis, lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc, is niet bekend hoeveel schade de ontslagen arts heeft aangericht. Dat moet uit het dossieronderzoek blijken. Dat onderzoek is in februari 2020 klaar. Wel stelt Lahuis dat er, voor zover nu bekend, in één geval mogelijk sprake is van een calamiteit. Die is gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg. 

Borst- en darmkanker

De ontslagen oncoloog werkte ruim 7 jaar op de afdeling medische oncologie van het ziekenhuis en was gespecialiseerd in borst- en darmkanker. In april kwamen de eerste klachten binnen bij het hoofd van de afdeling. Die klachten kwamen zowel van patiënten als van artsen. Gesprekken over verbeteringen leverden niets op. In augustus is de arts op non-actief gezet en daarna in september ontslagen.

Volgens het Radboudumc was er sprake van disfunctioneren, zowel medisch-inhoudelijk, professioneel als communicatief. Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein noemt het ontslag van de oncoloog "bijzonder ernstig". "Vooral vanwege de schade die mogelijk berokkend is. Dat klinkt zorgwekkend." 

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1