appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast
STER Advertentie

Wat verandert er in de hersenen als we ouder worden?

Pixabay
donderdag 28 november 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Het wordt steeds duidelijker dat er bij het ouder worden allerlei veranderingen optreden in de hersenen. Er is niet alleen sprake van verlies, maar ook van ontwikkeling van hersenen en vaardigheden. Hoe dat precies zit legt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn uit in Kunststof.

Margriet Sitskoorn

Ouderen hebben doordat ze niet digitaal zijn opgevoed meer focus-kwaliteiten

Margriet Sitskoorn

In haar boek Het 50+ brein combineert Margriet Sitskoorn nieuwe wetenschappelijke inzichten over de ouder wordende hersenen en koppelt deze aan de hedendaagse maatschappij van langer doorwerken, digitalisering, steeds meer zelf moeten doen en zo lang mogelijk genieten.

"Ik werd de afgelopen jaren steeds vaker bevraagd over de ouder wordende hersenen", vertelt Sitskoorn. "Ook omdat we straks met steeds meer ouderen zijn, langer moeten doorwerken en dus met oudere werknemers te maken krijgen."

Geronbrein

Tijdens het ouder worden treden er echter wel degelijk allerlei specifieke veranderingen op in de hersenen die zorgen voor veranderingen in denken, voelen en doen. We kunnen daarom ook spreken van een geronbrein. Sitskoorn: "Daar waar men vroeger uitging van de theorie van verval, dus ook van verval van de hersenen, gaat men nu uit van neuroplasticiteit en aanpassing. En die aanpassing gaat dus je hele leven door. 

Het geronbrein heeft voor- en nadelen. In een digitale omgeving moet een ouder brein wellicht meer moeite doen om de praktische techniek onder de knie te krijgen. Maar ouderen hebben doordat ze niet digitaal zijn opgevoed meer focus-kwaliteiten, kunnen beter prioriteiten stellen en zijn in staat emoties te onderscheiden en reguleren. Dat zijn allemaal enorme voordelen, waar werknemers dus zeer waardevol door kunnen worden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Meer weten over de hersenen?

Het radioprogramma Focus bespreekt geregeld ontwikkelingen in de hersenwetenschap: 
Hoe verspreidt Alzheimer zich over de hersenen? 
Hersenen jonge kinderen hebben moeite om rumoer te filteren. 
Hoe onze hersenen vloeiende beelden maken van onze omgeving.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1