appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Doc
STER Advertentie

Wel of niet vaccineren? 'We moeten ophouden te doen alsof dit een discussie is'

ANP
donderdag 17 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Op internet word je doodgegooid met verontrustende berichten over inenting. Het wordt tijd dat ook de mensen die wel gewoon vaccineren van zich laten horen, vindt Mark Thiessen van het platform Nederland Vaccineert. "We moeten ophouden te doen alsof dit een discussie is." 

Als er een discussie is, moet die gevoerd worden door twee artsen, vindt Thiessen. "Eén voor en één tegen vaccineren. Maar het probleem is dat die laatste er niet is."  

Mark Thiessen van Nederland Vaccineert over online campagne

'Kleine groep zet internet vol onzin'

De vaccinatiegraad is de afgelopen jaren gedaald naar 93 procent. Hoewel het percentage nu stabiliseert, zit het nog altijd onder de kritieke 95 procent die nodig is. "Wat ik niet trek, is dat we ons in 2019 zorgen moeten maken over ziektes die al zestig jaar geen rol meer spelen. Alleen omdat een kleine groep het internet volzet met onzin."

Thiessen wil tegenwicht bieden door via verschillende socialmediakanalen te laten zien hoe groot de groep is die wél vaccineert. "We willen een statement maken. Je hoort bij de grote goede groep, iedereen doet het. Vaccineren is normaal."

Niet overtuigen

Thiessen wil de discussie met anti-vaxxers niet aangaan. "De discussie aangaan is als schaken met een duif. Jij bent bezig met de regels en de duif gooit alle steentjes om, schijt het bord onder en vliegt weg. Jij zit achter je schaakspel en vraagt je af wat er gebeurd is. Dat is wat anti-vaxxers doen."

De anti-vaxxers hebben zo'n grote denkstap gezet om te geloven dat vaccineren slecht is, dat het niet mogelijk is ze te overtuigen, legt Thiessen uit. Daarom laat hij liever aan 'de grote groep' zien hoe ze te werk gaan. Bijvoorbeeld door een mail waarin hen gevraagd werd te stoppen met de pro-vaccinatiecampagne op social media te delen. "Dat krijgt een mooi plekje op ons platform. We laten zien dat het gekke mensen zijn."

Mark Thiessen van Nederland Vaccineert over online campagne

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op FacebookTwitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1