appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

'Ziekenhuizen hebben nog ruimte voor goede loonafspraken'

ANP
donderdag 17 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Vakbond CNV ziet nog kans om goede loonafspraken met ziekenhuizen te maken. Dat zegt voorzitter Anneke Westerlaken donderdag inSpraakmakers. "Als dat ons lukt voor de landelijke stakingen, dan hoeven we geen actie meer te voeren."

Een bijzondere aankondiging deze ochtend: vier vakbonden roepen op tot een landelijke staking in ziekenhuizen op woensdag 20 november. Nooit eerder kwam het voor dat ziekenhuispersoneel overging tot staking. De maat is vol, zeggen ze.

Stand.nl: De landelijke stakingen van ziekenhuis- en onderwijspersoneel zijn volkomen terecht

'Verdampgeld'

Er zou een informeel bod van de werkgevers liggen dat bestaat uit een eenmalige uitkering en in 2020 en 2021 een loonstijging van vier procent, maar dat is niet genoeg. Ze uiten vooral kritiek op de eenmalige uitkering van bruto 1000 euro, wat ze 'verdampgeld' noemen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt op hun beurt niet genoeg geld te hebben om meer te kunnen doen voor het personeel.

Maar volgens Westerlaken hebben de ziekenhuizen wel degelijk genoeg ruimte. "We zien dat de ziekenhuizen voor 2019 in hun begrotingen rekening hebben gehouden met loonstijgingen." De CNV-voorzitter zegt nog een kans te zien om tafel te gaan zitten met ziekenhuizen om tot goede afspraken te komen. Als dat lukt gaan de landelijke stakingen niet meer door, zegt ze.

Brief: kom terug in de zorg

De aankondiging van de landelijke stakingen was donderdagochtend niet het enige 'zorgnieuws'. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde vanuit Japan aan dat er vandaag bij zo’n drieduizend oud-zorgmedewerkers een brief op de deurmat valt met de vraag of ze alsjeblieft terug willen komen in de zorg.

'Het geld is er'

Een goed initiatief, zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven, maar dan moet de minister ook goede voorwaarden kunnen bieden. "En daar zit het probleem. We moeten niet meer redeneren vanuit geld, maar vanuit de behoeften en de patiënten. Daar moet het systeem op georganiseerd worden en geld erbij leveren. We houden miljarden over op de begroting, dus het geld is er."

We houden miljarden over, dus het geld is er.

Henk van Gerven

Dat ziet ook Westerlaken. "Ik denk wel dat de oproep wat gaat opleveren, maar dan moeten we het wel zorgvuldig doen. Zorg ervoor dat er iets aan de werkdruk en het salaris wordt gedaan. Want anders haal je mensen via de voordeur naar binnen en gaan ze via de achterdeur weer naar buiten."

Stand.nl: De landelijke stakingen van ziekenhuis- en onderwijspersoneel zijn volkomen terecht

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op FacebookTwitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1