Henk had borstkanker: 'Ik wist niet dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk had borstkanker: 'Ik wist niet dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen'

'Borstkanker, dat kunnen mannen toch helemaal niet krijgen?' dacht Henk Jansen (66) toen hij hoorde dat hij een tumor in zijn borst had. Per jaar krijgen in Nederland zo'n 125 mannen de diagnose borstkanker.

In 2014 werd uitgezaaide blaaskanker bij Henk geconstateerd. Toen hij twee jaar later de bijbehorende behandelingen achter de rug had, dook er iets nieuws op op de scan: een plekje op z'n borst. "Dat bleek dus borstkanker te zijn, maar ik dacht dat het een vrouwenziekte was. Ik wist helemaal niet dat mannen het konden krijgen", vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Oncoloog en internist Carolien Schroder krijgt jaarlijks zo'n 5 mannen met borstkanker in haar praktijk. "Het is echt uitzonderlijk", weet ze. Tegenover de 125 mannen die het krijgen, staan zo'n 15.000 vrouwen die jaarlijks horen dat ze de ziekte hebben.

De ziekte wordt vaak pas laat ontdekt bij mannen. "De screening voor vrouwen is bij iedereen bekend maar bij mannen komt het zo weinig voor dat er niet standaard op wordt gecontroleerd", zegt Schroder.

Bij mannen zit de tumor meestal in de buurt van de tepel, vertelt Schroder. Ook bij Henk was dat zo. Zijn borst moest, net als bij veel vrouwen, worden geamputeerd. "Ik dacht dat ik geen borsten had. Maar net als bijvoorbeeld vrouwen moest ik ook een mammografie doen", zegt hij. "Die onderzoeken vond ik fysiek heel pijnlijk, echt verschrikkelijk."

Opvliegers

Ook de verdere behandeling van Henk leek op het traject dat veel vrouwelijke borstkankerpatiënten moeten ondergaan. Zo zit hij nog steeds aan de hormonen. Of hij dan ook opvliegers heeft? "Nee. Ik heb het zelfs nog even thuis nagevraagd."

Volgens Schroder moet er meer onderzoek worden gedaan naar kanker. Zoals wat de specifiekere risicofactoren voor mannen zijn en wat de beste behandelmethode kan zijn. Schroder: "Daar hebben we eindeloos veel bloed- en weefselonderzoek voor nodig. En daarvoor moeten we echt internationaal voor optrekken. Gelukkig zijn we daar druk mee bezig."

Ster advertentie
Ster advertentie