appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

'Medicijntekorten gaan voorlopig niet weg, maatregelen nodig'

ANP
maandag 23 september 2019 | NOS | Redactie

Het tekort aan bepaalde soorten medicijnen dreigt te verdubbelen. Apotheken moeten steeds vaker nee verkopen of patiënten een alternatief geneesmiddel meegeven. Minister Bruins voor Medische Zorg waarschuwt dat dit voorlopig de realiteit zal zijn.

Bruins: "Steeds meer mensen in de wereld hebben toegang tot medicijnen. Dat is op zichzelf heel goed, maar het levert problemen op als je voor een bepaald geneesmiddel maar een of twee producenten hebt." Ook nemen de kwaliteitseisen toe en worden eisen strenger waardoor producenten niet kunnen leveren.

Minister Bruins: 'Medicijntekorten gaan voorlopig niet weg, maatregelen nodig'

Nu komen producenten regelmatig met meldingen vooraf, zodat er voor patiënten nog een alternatief gevonden kan worden. "Maar daar zit iets onprettigs aan, als mensen moeten overstappen", zegt Bruins. "Mensen willen zekerheid." In bepaalde gevallen geven de andere merken of soorten bijwerkingen.

Consequenties van alternatief groot

Vorig jaar was er een run op anticonceptiemiddelen omdat de fabrikant ze niet meer kon leveren. Maar ook aan de vloeistof voor fludarabine-injecties, een kankermedicijn, ontstond een tekort door onder meer productieproblemen. En voor parkinson-patiënten die Levodopa slikken zijn de consequenties van overstappen naar een alternatief ook groot.

Bruins probeert al lang oplossingen te vinden, maar tot nu toe lukt dat niet echt goed. Begin dit jaar stelde hij al voor groothandelaren en apothekers te verplichten om voorraden aan te leggen. Hij herhaalt dit voorstel. "Maar dan komt de vraag: wie gaat dat betalen en waar worden die voorraden opgeslagen". Het onderzoek hiernaar is volgende maand klaar.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel grondstoffen worden in China en India geproduceerd. Daarvan zijn weer een klein aantal producenten elders in de wereld afhankelijk. Bruins pleit ervoor dat bepaalde cruciale geneesmiddelen in de toekomst in Europa worden gemaakt. Hij gaat daarvoor het gesprek aan met eurocommissaris voor gezondheid, Kyriakides. Maar dat zal ook geen snelle oplossing van het probleem zijn.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1