appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

'Mensen met Gilles de la Tourette lopen echt niet vloekend over straat'

Anika Verschuur en haar gezin
vrijdag 7 juni 2019 | NOS | Redactie

Bij Gilles de la Tourette denk je waarschijnlijk direct aan 'de scheldziekte'. Toch heeft maar 15 procent van de mensen met Tourette deze vloektic. "Het is dus echt niet zo dat alle touretters vloekend over straat lopen en daarbij nog heel veel grote gekke bewegingen maken", zegt de 39-jarige Anika Verschuur in Met het Oog Op Morgen.

Waarom de diagnose Gilles de la Tourette vaak te laat wordt gesteld

Ze kreeg onlangs zelf de diagnose Gilles de la Tourette. "Het is echt een stigma dat niet klopt en het helpt de mensen die Tourette hebben ook niet", zegt Verschuur. Laura Beljaars, ook gediagnosticeerd met Tourette, is het met haar eens. "Het is best vervelend. 1 op de 100 mensen heeft het syndroom, maar we kennen eigenlijk vrij weinig mensen met Tourette en dat komt door dat stigma. Het wordt daardoor niet altijd herkend door artsen en dus worden minder mensen geholpen."

Handboek

Om dat te veranderen komt vandaag, op de Europese Gilles de la Tourettedag, het Handboek Gilles de la Tourette uit. Dat boek moet er onder meer voor zorgen dat de kennis over het syndroom meer verspreid wordt. Maar dus ook om dat vooroordeel over vloeken weg te nemen.

"Mensen met Tourette hebben van veel meer zaken last. Ze hebben meerdere bewegingstics en vaak ook minimaal één geluidstic", zegt Annet Heijerman, psycholoog en een van de schrijfsters van het boek in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo'n bewegingstic kan een heftige schokbeweging met het hele lichaam zijn, maar het kunnen ook hele kleine bewegingen zijn, zoals het steeds knipperen met de ogen."

Annet Heijerman over haar boek

Bij Anika Verschuur gaat het ook om kleine bewegingen, maar dat betekent niet dat ze er geen last van heeft. "Ik heb eigenlijk continu pijn in mijn schouder. Ook ben ik kiezen verloren door het veelvuldig knarsen en klemmen. Het kan dus een hele pijnlijke aandoening zijn." Bij Laura Beljaars is dat niet anders. "Het is een 24/7 work-out, het zijn steeds dezelfde spieren die ik aan moet spannen."

Behandelingen

Gilles de la Tourette kan niet genezen worden, maar er zijn wel behandelingen om de tics te verminderen. Beljaars heeft die behandelingen gevolgd en het heeft haar geholpen. "Een tic wordt voorafgegaan met een soort kriebel. Vergelijk het met het knipperen van je ogen. Als je heel lang je nog niet mag knipperen, begint het te kriebelen.

De therapie die hielp om mijn tics onder controle te krijgen, was een van de zwaarste dingen die ik ooit heb gedaan.

Laura Beljaars

Dat is ook wat er gebeurt bij een tic. Bij die therapie leer je als het ware wennen aan die kriebel. Het werkte bij mij erg goed, maar het was een van de zwaarste dingen die ik ooit heb gedaan, omdat ik mijn tics moest proberen tegen te houden."

De tics heeft ze nu dus meer onder controle, maar helemaal verdwijnen doen ze niet. Toch zijn het niet de tics die invloed hebben op het leven van Beljaars. "Het is altijd erg onrustig in mijn hoofd. Ik heb daardoor slaapproblemen en concentratieproblemen. Het is belangrijk dat ik mijn rust pak, ik kan dus ook niet fulltime werken."

Laura Beljaars (Richard Bosman)

Laura Beljaars

Gilles de la Tourette maakt creatief

Gilles de la Tourette heeft niet alleen maar nadelen, weet Beljaars. Veel mensen met Tourette zijn creatiever dan mensen die het syndroom niet hebben. "Als je tegen mij praat, komen er in mijn hoofd wel tien tot twintig nieuwe gedachten. Dat is aan de ene kant vervelend als je je moet concentreren op een gesprek, maar die prikkels zorgen ook voor creativiteit en innovativiteit. Dat kan hele leuke dingen opleveren."

Anika Verschuur merkt die creativiteit bij haarzelf niet echt, maar wel bij haar twee kinderen die het syndroom ook hebben. "Zij hebben allebei wel meerdere talenten in iets. Misschien komt het bij mij later nog, omdat de diagnose bij mij ook wat later is gesteld", lacht ze.

'Nooit saai'

Met twee kinderen in huis die ook Tourette hebben, is het in ieder geval nooit een saaie boel. "Het heeft namelijk ook invloed op je gedrag. Als je blij bent, ben je heel blij. Als je boos bent, ben je heel boos. Het kan bij ons dus heel gezellig zijn, maar soms vliegt hier het servies door het huis", zegt Verschuur.

Psycholoog Annet Heijerman over het boek

Waarom de diagnose Gilles de la Tourette vaak te laat wordt gesteld

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1