Jort Kelder doet live 'een ballonnetje'

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. Jort Kelder doet live 'een ballonnetje'

In de uitzending van dr Kelder en Co lurkt de presentator, net zoals bijna heel Nederland, aan een met lachgas gevuld ballonnetje. Met dr. Ton Nabben van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) te praten over de populaire en relatief nieuwe partydrug, en het Nederlandse drugsbeleid door te zagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jortcast

{podcast audio="97159" caption="#121 the circle of drugs " }

"Dit is een heilloze weg", zegt Nabben over het Nederlandse drugsbeleid. Drugs namelijk iets wat door vele mensen van verschillende leeftijden gebruikt wordt. "Het zijn de twintigers die het meeste gebruiken, maar er zijn verschillende profielen van drugsgebruikers. De reden speelt dan ook een belangrijke rol. Als je geen zin hebt om de belastingaangifte in te vullen, dan kan je wat amfetaminen gebruiken."

MDMA

Deze drugs staat in Amsterdam samen met cocaïne wat populariteit betreft op een 'goede' tweede plek. MDMA, de stof in een xtc-pil, is het meest populair van de officieel verboden middelen. Nabben stoort zich aan de moraliserende en hypocriete houding van de politiek die dit soort middelen verbiedt. "Het is eigenlijk het ontkennen van de mens".

"Mensen verlangen naar het overtreden van grenzen en het ontdekken van nieuwe dingen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat er veel geneesmiddelen ontdekt zijn", zegt de drugsonderzoeker.

The Beatles

In het bijzonder ergert Nabben zich aan de minister van Justitie, Ferd Grapperhaus. Vorig jaar gebruikte de minister The Beatles als voorbeeld voor hoe het Nederlandse drugsbeleid zou moeten zijn. De harmonieuze muziek en het samenspel tussen de muzikanten moeten een voorbeeld zijn. "Fantastisch dat hij de The Beatles mooi vindt, maar hij moet wel weten dat het hele oeuvre van The Beatles doordesemd is van verwijzingen naar drugs."

Van plantje tot longen

De politiek moet het volgens Nabben over een andere boeg gooien, omdat the war on drugs niet werkt. Het is volgens hem heel raar dat een coffeeshophouder niet weet waar hij zijn plantjes vandaan haalt. "Het is veel idealer als 'ie van plantje tot longen weet wat er gebeurt met zijn producten.'

De andere geleerde aan tafel, socioloog Abram de Swaan, komt met een tip. "Er ligt nu een moraliserende deken over de discussie. Het verkeer is ook gevaarlijk, maar daar wordt heel rationeel naar gekeken. Daarom draagt iedereen nu een gordel. Er moet rationeel en weinig moralistisch naar gekeken moeten worden, maar soms wel heel hard en streng."

Dr. Ton Nabben over het Nederlandse drugsbeleid

Ster advertentie
Ster advertentie