appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ziektekiemen in een gezond lijfje? Vaccineren kun je leren

ANP
dinsdag 7 mei 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Is een vaccinatieplicht de oplossing voor twijfelende ouders? In Nederland is dat nog niet het geval, maar misschien is het zo gek nog niet. De vaccinatiegraad loopt namelijk terug. Sommige ouders twijfelen nog steeds of ze hun kind wel moeten vaccineren, zo ook schrijfster en blogger Janneke Jonkman. Zij schreef een stuk over haar twijfels en vertelt erover in De Nieuws BV.

Kabinet denkt na over vaccinatieplicht: een oplossing voor twijfelaars?

Jonkman twijfelde of ze haar tweeling moest vaccineren toen ze te vroeg geboren ter wereld kwamen. Om nou een spuitje te zetten in die hele kleine kinderen, dat gaf haar geen goed gevoel: "Het voelde heel tegennatuurlijk. Je hebt net iets heel puurs op de wereld gezet en dan ineens wordt je geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Dan moet ik ze nu vol spuiten met ziektekiemen en toen hoorde ik dat er ook mensen zijn die dat niet doen."

Ziektekiemen in een gezond lijfje

Complottheorie├źn zijn niet aan Jonkman besteed. Dus dat was ook niet de reden dat ze twijfelde: "Het ging mij meer om de ziektekiemen die je in een gezond lijfje stopt." Alleen, het bewijs dat ze zocht, dat vaccinatie niet nodig zou zijn, kon ze niet vinden.

Het ging mij meer om de ziektekiemen die je in een gezond lijfje stopt

Janneke Jonkman

Sommige ouders laten hun kinderen niet vaccineren omdat de ziektes weinig voorkomen. Kinderarts Jan Peter Rake nam ooit zo'n ouder mee: "Ik dacht, ik moet haar gewoon laten zien, dat de ziekten waar we tegen inenten, die we kinderen niet aan willen doen, dat die af en toe nog wel voorkomen. En die kunnen heel ernstig zijn." Nadat zij zag hoe ziek die kinderen kunnen zijn, was zij om.

'Wat zit er in die prikken?'

Rake: "Die echte anti-vaccers die nepnieuws verspreiden, die irriteren mij. Maar, een twijfelende ouder irriteert mij nooit. Een ouder heeft namelijk recht op goede informatie, die heeft recht op vertrouwen. Aan goede informatie heeft langere tijd wel wat aan ontbroken. De laatste jaren is dat wel verbeterd. Ik denk dat we met de juiste informatievoorziening wat hebben achtergelopen en dat een zoekende groep is beland bij desinformatie."

Het moet geen 'wij' tegen 'zij' discussie worden, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gezonde en gelukkige kinderen.

Janneke Jonkman

Jonkman: "Vier jaar geleden was het vrij gebrekkig. Ik denk dat we in een tijd leven waarin mensen behoefte hebben aan transparantie. We willen gewoon weten 'wat zit er in die prikken?', 'wat veroorzaakt het?' en mensen gaan dan opzoek."

Vaccineren is in het belang van alle kinderen

Door in gesprek te gaan met een kinderarts, goede begeleiding op het consultatiebureau en verhalen in haar omgeving koos Jonkman er uiteindelijk voor om haar kinderen te vaccineren. "Mensen die ervoor kiezen om hun kinderen niet te vaccineren, zijn ervan overtuigd dat dat het goede is voor hun kind. Het moet geen 'wij' tegen 'zij' discussie worden, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gezonde en gelukkige kinderen."

Rake: "Verder kunnen wij denk ik, vanuit mijn vakgebied als kinderarts in Nederland, kunnen we beter uitdragen dat we die ernstig verlopende ziektes nog wel af en toe zien. Dat wij ze kennen. En dat wij als kinderartsen onze eigen kinderen daarom wel laten vaccineren. Vaccineren is in het belang van ons eigen kind en in het belang van andere kinderen."

Kabinet denkt na over vaccinatieplicht: een oplossing voor twijfelaars?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1