appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Jongeren willen les over psychische gezondheid

3FM/MIND
woensdag 10 april 2019 | HUMAN | Roberto Lobosco

Van 6 tot 12 april is het bij onder andere 3FM, FunX, NPO3 en EO Beam de #openup-week, waarin de jongerenmerken van de NPO in samenwerking met MIND jongeren stimuleren uit de kast te komen met hun psychische problemen. Als het aan de jongeren ligt, worden lessen hierover op de middelbare school verplicht. 

Dat bleek uit onderzoek van 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag, dat in het kader van #openup werd gedaan.  Maar liefst 82 procent van de ondervraagden is van mening dat les over psychische gezondheid op scholen een goed idee is (bekijk hier alle resultaten van het onderzoek). 

Aan het onderzoek deden 2.100 mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. Daar kwam onder andere uit dat vier op de tien jongeren (42 procent) zich schamen voor hun psychische klachten. Reden genoeg dus voor een #openup-week, waarin jongeren worden gestimuleerd om te praten over hun psychische problemen, of dat nu depressie of een eetstoornis is, of dat je 's nachts niet in slaap kunt komen omdat je loopt te piekeren. 

Onder andere Gijs Rademaker lichtte het #openup-onderzoek toe bij EenVandaag

Taboe verkleinen

Gedurende de #openup-week zijn op 3FM verschillende verhalen van jongeren te horen, die openlijk over hun depressie, persoonlijkheidsstoornis of PTSS praten. Hun hele verhaal is terug te lezen op de website van 3FM en op het YouTube-kanaal van 3FM Tussenuur, de maatschappelijke tak van de jongerenzender, verzorgd door Human.

Ook FunX interviewt de hele week jongeren, zo praatten ze met Sharifa die emetofobie heeft, waardoor ze extreem bang is om over te geven. Door deze mensen een podium te geven en openlijk over hun problemen te laten praten, wordt het taboe op het praten hierover hopelijk kleiner. Want praten helpt klachten te verminderen, zo blijkt uit alle onderzoeken. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is aan de politiek

3FM Tussenuur maakte met hun YouTube-format KNOW SHIT al eens een video over dit onderwerp. Maud wilde weten waarom ze eigenlijk geen les kreeg over psychische problemen. Samen met De Nieuws BV-druktemaker Cesar Majorana ging ze op bezoek bij de mensen van Curriculum.nu, die verantwoordelijk zijn voor nieuw lesmateriaal op middelbare scholen.

Daar kregen ze te horen dat dingen als prestatiedruk, burn-out en depressie dermate maatschappij ontwrichtend zijn, dat ze er voor zullen strijden om psychische gezondheid in het nieuwe curriculum op te nemen, iets waar de regering uiteindelijk een besluit over dient te nemen. 

Luister hier naar aandacht voor #openup in Wat Het Daglicht Niet Verdragen Kan:  

#openup themaweek 3FM

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1