appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ketamine als middel tegen depressies: 'Direct verschil'

EenVandaag
donderdag 21 maart 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Oud-huisarts Harry Jaspers is in zijn strijd tegen depressies uitgekomen bij ketamine. Al 3 jaar zweert hij bij zijn ketamine-neusspray. In Radio EenVandaag vertelt hij over wat het voor hem betekend heeft. "Ik merkte direct verschil."

Ketamine als middel tegen depressies: 'Direct verschil'

"Het grootste verschil merkte ik bij traplopen. Op de pieken van mijn depressies was me dat veel te zwaar. Nu heb ik daar fysiek geen probleem meer mee." Voormalig huisarts Harry Jaspers startte op eigen houtje met het innemen van ketamine. Sinds de zomer van 2016 neemt hij twee keer per week een aantal druppels.

Direct verandering

Samen met zijn broer, een wetenschapper, zocht hij naar formele en informele publicaties over nog niet wetenschappelijk aangetoonde middelen tegen depressieve klachten. Hij hoorde regelmatig over de mogelijke positieve werking van ketamine.

De eerste keer dat Harry ketamine nam zag zijn broer direct een verandering: zijn gelaatstrekken werden milder. Ook Harry merkte verschil. "Die eerste keer duurde het een uur of 2 voordat mijn lichaam gewend raakte aan het effect."

Wachten voor de EU

Jaspers is overtuigd van de positieve werking van de neusspray en hoopt dat de introductie op de Nederlandse markt niet lang op zich laat wachten. Ketamine in neusspray-vorm is inmiddels goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. 

De Depressie Vereniging staat op zich positief tegenover de neusspray. Wel vindt directeur Nathalie Kelderman dat men niet voorbij moet gaan aan het complexe karakter van depressie. "We vinden het belangrijk met welke beloftes het op de markt gebracht wordt."

"Wat je vaak krijgt bij zo'n nieuw middel is dat er een soort 'heilige graal'-gevoel om heen komt. Daarvoor is depressie een te complex onderwerp", zegt Kelderman. "We moeten de context blijven zien: het is én-én. Je kunt zo'n nieuw middel proberen, maar er zijn altijd andere manier om beter te worden, bijvoorbeeld therapie of aanpassing van je leefstijl."

Ketamine als middel tegen depressies: 'Direct verschil'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1