Geschiedenis
VPRO

Deze kerk werd ontheiligd door een kermisfeest

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kerk werd ontheiligd door een kermisfeest

Het klinkt misschien als een grap, maar dat is het niet. In de Achterhoek is recentelijk een kerk ontheiligd nadat daar een kermis-optreden van DJ Pim Pam Pompen had plaatsgevonden.

In OVT is Ernst van den Hemel te gast om uit te leggen wanneer iets 'heilig' is, en hoe de 'coronakermis' een einde maakte aan het heiligdom van de kerk in Lievelde.

Ontheiligde kermis-kerk

Overschreden grenzen

Het Lieveldse kerkbestuur was zich van geen schuld bewust toen ze toestemming gaven aan de kermisorganisatie om hun dansfeest in de kerk te laten plaatsvinden. Maar de pastoor zag dat anders: een volksfeest hoort niet thuis in de kerk, volgens hem is de kerk nu vervloekt.

"Het nummer God is a DJ werd gedraaid in de kerk, dat zou een beetje provocatief kunnen worden opgevat", vertelt Van den Hemel. "Maar het grootste probleem is dat er bier werd gedronken in de buurt van het altaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is wel vaker zo dat er 'aardse activiteiten' plaatsen vinden in een kerk, vertelt Ernst van den Hemel. Maar het altaar is de meest heilige plek in de kerk, daar moet je geen 'wereldse dingen' doen. "Het wordt gezien als een ernstig kwetsend, gewelddadig en choquerende activiteit, die bij de gelovigen ergernis opwekt."

Kerkgebruik

"We denken misschien dat er in kerken alleen heilige activiteiten plaatsvinden. Maar als je kijkt naar de geschiedenis van kerken, zie je dat de gebouwen voor allerhande activiteiten worden gebruikt. Grenzen worden daarbij opgerekt en soms bijgesteld."

In de Middeleeuwen werd er bijvoorbeeld bier verkocht in de kerk, voorafgaande aan een huwelijk. Om zo een beetje de kosten te dekken. En in 956 vielen er mensen in de kerk in slaap, het altaar werd gebruikt als schoenenrek, aldus Van den Hemel.

De pastoor van de kerk in Lievelde heeft geconstateerd wat er niet mag en kan. Maar er is ook een locatieraad of kerkbestuur die goedkeuring voor activiteiten kan verlenen. "Normaal overleggen die met elkaar. En je ziet wel vaker dat er dan meningsverschillen ontstaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontheiliging en afstoting

Hoe nu verder met de kerk? "Vroeger zou er een boeteritus plaatsvinden, een mis waarbij de ruimte gereinigd en opnieuw geheiligd wordt. Daarbij zal er moeten worden gereflecteerd op wat er is gebeurd. En met een reconciliatie kon de kerk dan weer opnieuw heilig worden." Maar dit zal niet gebeuren in Lievelde. De kerk wordt daar afgestoten.

"De vrijwilligers uit het parochiebestuur hebben zich teruggetrokken. En binnenkort zal er een nieuwe invulling worden gegeven aan de ruimte en de kerk", vertelt Van den Hemel. De kerk zal binnenkort afgestoten worden en dan zal er een nieuw debat gaan plaatsvinden: wat voor rol gaat het gebouw en de ruimte plaatsvinden?

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie