Geschiedenis
NTR

Massada op Pinkpop: “Tranen, alleen maar tranen van trots”

foto: Wikkimedia Commonsfoto: Wikkimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Massada op Pinkpop: “Tranen, alleen maar tranen van trots”

Oorverdovend gejoel barst los wanneer de leden van de Molukse band Massada in extravagante kleding het podium opkomen voor de openingsact van Pinkpop in 1979. “Dat optreden zal ik nooit vergeten, daar stonden ze, onze jongens van Massada. Ze gaven ons onze waardigheid terug in een tijd waarin heel Nederland met de rug naar de Molukkers gekeerd stond”, zegt radiopresentator Rocky Tuhuteru in de Andere Tijden podcast.

{podcast audio="146159" caption="#5 - Trots op Massada: ambassadeurs van de Molukse gemeenschap" }

In de jaren zeventig heeft het woord Molukkers inderdaad een negatieve lading. Men associeert Molukkers met de treinkapingen bij Wijster (1975) en bij de Punt (1977) en met de bezetting van een lagere school in Bovensmilde (1977). Wekenlang beheersen deze acties het nieuws: Molukkers die met geweld vechten voor hun zaak: een onafhankelijke Republiek der Zuid Molukken.

De spanning was voelbaar

Het verdriet, de heimwee en vooral de pijn van hun ouders kunnen zij niet langer verdragen. Hun ouders, die hadden meegevochten in het Nederlandse leger tegen Indonesië en daar geen enkele erkenning voor kregen. De Molukse militairen werden bij hun verplichtte komst naar Nederland gehuisvest in speciale woonoorden vol armoedige barakken. Hun verblijf zou immers tijdelijk zijn. De spanningen zijn voelbaar in praktisch alle gezinnen.Deze situatie leidt bij een radicale groep jongeren tot de gewelddadige acties.

Quote

“Tranen, alleen maar tranen van trots. Massada gaf ons troost en oneindige trots."

Rocky Tuhuteru

Verboden voor Ambonezen

In diezelfde jaren ontwikkelt zich een muziekbandje onder de naam Massada. Met hun Tifa, een soort trommel, trekken ze van discotheek tot discotheek op de Tifa-beat; ook wel de hartslag van de Molukkers genoemd.Regelmatig hangen er bordjes met de tekst: 'Verboden voor Ambonezen'. En vaak wordt het busje van de band aangehouden door de politie. De bandleden laten zich niet van de wijs brengen. Zij storten zich op de muziek en vertolken daarmee de ziel van de Molukse cultuur. En ze worden razend populair. Met als hoogtepunt die openingsact op Pinkpop met illustere namen als The Police en de Rolling Stones.

Meer afleveringen van de Andere Tijden podcast: https://www.nporadio1.nl/podcasts/andere-tijden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie