appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Terug naar 1955: de eerste file en brand in Bussum

ANP
maandag 1 juni 2020 | BNNVARA | Redactie J.G.L.W. Twitter

We zijn halverwege 2020 en we kunnen het nu eigenlijk al voorspellen: dit jaar gaat de geschiedenisboeken in als een venijnig jaar… Maar zo waren er meer, waaronder 1955. Dat bespreken we bij Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren (J.G.L.W). In dit programma bespreken we iedere dag de opmerkelijkste rafelrandjes uit een jaar dat achter ons ligt en brengen die weer terug in het collectieve geheugen.

Het jaar 1955

De eerste file

1955 was ook geen lieverdje voor de automobilist. Op Eerste Pinksterdag stond Nederland voor het eerst in de file. En dat bleek nog een feestje te zijn ook.. Maar wat was de oorzaak van deze file? Wat heeft bermtoerisme ermee te maken en kunnen we tegenwoordig iets doen aan de files? Arnoud Broekhuis, manager verkeersinformatie bij de ANWB en één van de eerste file-lezers van Nederland, weet er alles over te vertellen. 

De mediahoofdstad

Hilversum werd onder andere dankzij een brand in 1955 in de Irene-studio in Bussum, de mediahoofdstad van Nederland. Hoe dat precies zit en waarom we ons in Hilversum hebben gevestigd, bespreken we met Bas Agterberg, specialist mediageschiedenis bij Beeld en Geluid.

Er gebeurde heel veel in 1955. Winston Churchill treedt op 80-jarige leeftijd af, als premier van het Verenigd Koninkrijk. En op 1 december 1955 weigert verzetsvrouw Rosa Parks haar plek in de bus af te staan aan een witte passagier, terwijl dat verplicht was in die tijd. Dat en veel meer hoor je bij Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren op NPO Radio 1.  

Het jaar 1955

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1