Geschiedenis
NOS

Deze Duitse prins wil zijn gouden kelken terug

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Duitse prins wil zijn gouden kelken terug

Op de deurmat van het sprookjesachtige kasteel Hohenzollern moeten wel stapels brieven van advocaten liggen. Het resultaat van jarenlange onderhandelingen met de Duitse regering over het bezit van de familie Hohenzollern. De strijd wordt gevoerd door prins Georg Friedrich Ferdinand van Pruisen, een van de hoofden van de familie die de naam en faam van het historische Pruisen in een beter daglicht wil zetten.

Adel in Duitsland bestaat niet, tenminste niet officieel. En daar begint het verhaal mee. "Ze zijn onteigend in 1918. Sindsdien hebben Duitse adellijke families vaak hun titel in hun achternaam staan. Maar adel heeft geen juridische status", vertelt Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut in NOS Met het Oog op Morgen.

Zo gebeurde het ook met de familie Hohenzollern, afstammelingen van de Pruisische koningen en de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Hij mocht met 56 treinwagons vol bezit naar Nederland vluchten.

Losse eindjes

"Over de onteigening van bezit is in 1926 een besluit genomen, maar daar zitten allerlei losse eindjes aan zo blijkt", zegt Jürgens. "En daar proberen adellijke families nu gebruik van te maken."

De Duitslandkenner vertelt over het paleis Cecilienhof, familiebezit en bekend van de Conferentie van Potsdam. Dat kreeg de familie Hohenzollern weer terug, maar bij de oprichting van de DDR werd het weer afgepakt. "Er zijn nogal wat mensen uit die tijd die schadevergoedingen of onteigende huizen terug hebben gekregen en zij vinden dat ze dat paleis ook terug moeten krijgen."

Aan de andere kant van Duitsland woedt een strijd over de kasteelruïne Rheinfels. Dat schonk de familie ooit aan een stad, maar nu is het in handen van een hotel. "Hallo, dat moeten we terug, denken de Hohenzollern."


Het familiekasteel Hohenzollern in Baden-Württemberg

Is het prins Georg Friedrich alleen te doen om kastelen? Jürgens denkt van niet. "De familie Wettin, dat waren de koningen van Saksen, hebben miljoenen aan schadevergoeding gekregen. Dus er is een geldbedrag te winnen. Maar het blijkt ook geschichtspolitik te zijn. Ze willen ook veel kunst terug en eigenlijk willen ze een museum voor de Hohenzollern oprichten waar een positief beeld van Pruisen naar voren komt."

Duits verleden

Het historische Pruisen kent twee gezichten, weet Jürgens. "Het hele militaristische, maar ook het beeld van de Verlichting, van Immanuel Kant en dat willen zij natuurlijk naar voren brengen."

De papieren strijd die de prins voert is goed te begrijpen, vindt Jürgens. "Er is nu veel aan de hand met Duitsland en populisme. Hoe moeten we naar het Duitse verleden kijken? En ik denk dat deze familie nu denkt: we gaan eens even kijken hoe ver we kunnen gaan met ons verhaal."

Afstammelingen van Pruisische koningen willen bezit terug

Ster advertentie
Ster advertentie