appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is het tijd voor een nieuw Duits volkslied?

ANP
zondag 19 mei 2019 | VPRO | Christianne Alvarado Twitter

'Eendracht, recht en vrijheid, voor het Duitse vaderland.' Zo begint het Duitse volkslied. Maar van eendracht is nu geen sprake bij onze oosterburen. Deze week pleitte Bodo Rammeloo, minister-president van de deelstaat Thüringen, zelfs voor een nieuw Duits volkslied.

Want ook al is het gewraakte couplet met de beladen zin “Deutschland ueber alles in der Welt” al decennia uit het lied verbannen, voor Rammeloo – en vele ander Duitsers – kleeft er aan het volkslied nog altijd de associatie met de nazi’s. Bij OVT zat historica en journalist Annette Birschel om ons uit te leggen waarom dit zo is en wat de optionele nieuwe volksliederen zijn. Volgens haar hoort gedoe over het volkslied de pijnlijke Duitse geschiedenis:

Annette Birschel in OVT

Luister het volledige gesprek terug:

Annette Birschel over het Deutschlandlied

 

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1