Geschiedenis
BNNVARA

Van gabbermuziek tot Jules Deelder: dit vind je in de canon van Rotterdam

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Van gabbermuziek tot Jules Deelder: dit vind je in de canon van Rotterdam

De Euromast, Erasmus en gabbermuziek: allemaal kenmerkend voor Rotterdam. Maar de havenstad heeft nog meer te bieden: haar geschiedenis is nu vastgelegd in de Canon van Rotterdam. Rob Noordhoek, conservator bij Museum Rotterdam en een van de samenstellers van De Canon, vertelt erover in De Nieuws BV.

Gabberen

De Canon van Rotterdam is gebaseerd op de Canon van Nederland, en telt 52 vensters die een goed beeld geven van de geschiedenis van de stad. Het is een diverse lijst die alle kanten op gaat; zo wordt ook de gabbermuziek belicht. "Het is de enige homegrown Nederlandse subcultuur en muziekstroming”, licht Noordhoek toe. “Het staat symbool voor de jeugdcultuur."

Rotterdamgevoel

"Rotterdam is een super diverse stad met mensen die overal vandaan komen. Ze zien er niet hetzelfde uit, maar allemaal delen ze hetzelfde gevoel voor die stad." Noordhoek noemt dit het Rotterdamgevoel. "Het is heel puur. Als je alle poespas afpelt van mensen, hou je een Rotterdammer over."

Jules Deelder

Ook Jules Deelder, dichter en voormalig nachtburgemeester van Rotterdam, heeft een plek in De Canon. "Vanwege zijn invloed en symboliek, maar ook als een voorbeeld van de naoorlogse cultuur in Rotterdam." De stad heeft van oudsher het imago van een werkstad, maar het is ook een culturele stad waar je kunst overal kan terugvinden. "Je hoeft in Rotterdam voor cultuur geen museum in, het ligt er op straat."

Zwarte bladzijde

Ook de zwarte bladzijden van de geschiedenis van Rotterdam worden benadrukt. Zo kregen de Molukse soldaten in het KNIL na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd een dienstbevel om met hun gezin naar Nederland te komen. De eerste boot meerde af aan de Lloydkade, vertelt Noordhoek. "Daar kregen ze tot hun verbazing te horen dat ze ontslagen werden, en werden ze vervolgens in allerlei kampen gehuisvest. Eigenlijk konden ze het uitzoeken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie