appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit waren de eerste vrouwen die in een mannenwereld kwamen te werken

Gerard Leenders
zondag 31 maart 2019 | VPRO | OVT Twitter

Enorme stoomwolken, gloeiend ijzererts, blokken staal en vooral zwetende stoere gespierde mannen. Dat was de uitstraling van de staalfabriek aan de IJmond, de Hoogovens. Dat er ook vrouwen werkten is minder bekend.

Maar naast de koffiejuffrouwen en secretaresses waren ze er ook, de vrouwen van staal, die zwoegden en zweten tussen de mannen. Op die plek heerste vooral een machocultuur en dat was op z'n zachtst gezegd niet altijd makkelijk.

Gerard Leenders maakte samen met Pauline van Vliet voor OVT's Het Spoor Terug een documentaire over de vrouwen van Hoogovens.

Het Spoor Terug: Vrouwen van staal

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwen in de dompelvertinnerij van de Maagdenhal in 1953

Vrouwen aan het werk in de Maagdenhal in 1958

Vrouwen aan het werk in de Maagdenhal in 1965 (Stichting Kist/Hoogovenmuseum)

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1