appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rembrandts op reis

NPO Radio 1
zondag 17 maart 2019 | VPRO | OVT Twitter

Ze waren de lievelingen van de laatste Poolse koning, er werd om hen gevochten door Hitler en Göring en even leken ze in een grote brand verloren te zijn gegaan.

Het Spoor Terug, de verdwenen Rembrandts

Tot ze in 1994 opeens weer opdoken: de twee schilderijen Meisje in een schilderijlijst en Geleerde aan zijn lessenaar van Rembrandt van Rijn. Tegenwoordig hangen ze in het Koninklijk Paleis in Warschau.

Voordat ze daar terechtkwamen werden ze geroofd door de nazi's en in een Oostenrijkse zoutmijn verstopt. Daarna lagen ze in een Zwitserse kluis opgeborgen. 

De wonderbaarlijke Rembrandts

Laura Stek maakte samen met kunsthistorica Gerdien Verschoor voor OVT's Het Spoor Terug een radiodocumentaire over de wonderbaarlijke reis en de tijdelijke verdwijning van deze twee Rembrandts.

Ze trokken daarvoor naar het Koninklijk Paleis in Warschau om de schilderijen te zien. Daar spraken ze de conservatoren die de aankomst van de schilderijen in 1994 nog meegemaakt hebben. 

De twee Rembrandts. Links: Meisje in een schilderijlijst. Rechts: Geleerde aan zijn lessenaar. Via Wikimedia Commons.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1