appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit was de eerste vrouwelijke reisjournalist van Nederland

nationaal archief / collectie spaarnestad / E. De Vries
zondag 17 februari 2019 | VPRO | OVT Twitter

"Ik was een heel jong journalistje toen ik bij de Roosevelts werd ontvangen, en daarna bij Truman, de Eisenhowers en ook de Kennedy's. De Kennedy's heb ik in hun eigen huis ontmoet."

Het Spoor Terug: Mary Pos

Dat zegt Mary Pos in OVT's 'Het Spoor Terug'in het enige stemfragment dat van haar bewaard is gebleven. Ze maakte naam als journalist in de jaren dertig, toen dat nog niet vanzelfsprekend was voor vrouwen. Ze sprak met koningen en presidenten en was als eerste Nederlandse reisjournalist een rolmodel. Maar wel een dubieus rolmodel, blijkt uit OVT en een biografie die in de maak is.

Wie was Mary Pos?

Pos (1904 - 1987) groeide op in Purmerend en werd op haar twaalfde van school gehaald om thuis haar zieke moeder te helpen. In die tijd begon ze verhalen te schrijven. Later werd ze een vrijbuiter die de wereld over reisde.

Haar eerste stukken verschenen in 1929 in Algemeen Handelsblad. In 1934 ging ze naar Rome, gevolgd door Moskou (1936). Ze publiceerde vijfentwintig boeken en zo'n tweeduizend artikelen. Pos interviewde ook Musollini, die haar zelfs aanbood een gesprek met Hitler te arrangeren.

Lees hier het hele VPRO Gidsartikel over Mary Pos van Ilse van der Velden.

Fleur de Weerd

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over de historie, columns en historische documentaires.OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1