appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

Feit of Fictie: 'Baarmoederhalskanker is op te sporen met azijn'

ANP
vrijdag 10 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag

Presentatrice Eva Jinek verkoopt samen met actrice Jennifer Hoffman flessen natuurazijn voor het goede doel. "Het is een kwestie van de baarmoedermond aanstippen met een wattenstaafje met daarop een paar druppels azijn. Als er verkeerde cellen zitten, kleurt de baarmoedermond wit", legt Jinek uit in het programma Pauw. Vervolgens kan het probleem worden verholpen door de 'foute' cellen met stikstof te verwijderen.

Feit of Fictie: Baarmoederhalskanker is op te sporen met azijn

Voordat je gelijk een fles azijn inslaat: deze methode is niet perfect, en wordt vooral gebruikt in ontwikkelingslanden. Jinek is ambassadrice van de Female Cancer Foundation. Oprichter is gynaecoloog en tropenarts Lex Peters. "Het is geen perfecte methode. In de uitzending van Pauw ontstond misschien de indruk dat je met keukenazijn deze vorm van kanker uit kan roeien, maar je hebt ook altijd vaccinaties nodig", zegt Peters.

'Doe mee aan het bevolkingsonderzoek'

Het RIVM erkent dat azijn een methode is waarmee een voorstadium van baarmoederhalskanker (of eigenlijk: het HPV-virus) kan worden geconstateerd. "Maar in Nederland hebben we veel betere methodes. Wij adviseren vrouwen van tussen de 30 en 60 dan ook vooral om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek en de thuistest", zegt Jaap van Delden, hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek in Radio EenVandaag.

"Het is al heel lang bekend dat we met azijnzuur afwijkingen aan de baarmoedermond kunnen zien. Dat is een vrij ouderwetse methode", zegt van oncologisch gynaecoloog Brigitte Slangen. Desondanks zijn veel mensen in Nederland onbekend met dit fenomeen. "Hier passen we de techniek pas toe als uit een uitstrijkje blijkt dat het nodig is."

"Dit onderzoek is voor landen waar nog geen betere methode beschikbaar is, zeker een alternatief", zegt van Delden. En dat is precies de reden dat Jinek en de Female Cancer Foundation nu geld inzamelen om het azijnonderzoek in die ontwikkelingslanden mogelijk te maken.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1