appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vertraging bij levering AstraZeneca: hoe kan dat gebeuren?

ANP
dinsdag 26 januari 2021 | NOS | Redactie

De bestelde vaccins van AstraZeneca lopen vertraging op. De farmaceut zegt productieproblemen te hebben. Maar de Europese Commissie gelooft dat niet zomaar. Gezondheidseconoom aan de VU Xander Koolman legt uit wat er gebeurd kan zijn in Met het Oog op Morgen.

"Ik had het niet zien aankomen", vertelt hij. "Collega's ook niet. Het is vooral opvallend omdat in landen als Engeland en Israël de levering wel lukt." Daar ziet de gezondheidseconoom ook een belangrijk verschil. "De EU heeft minder ervaring en koopt minder agressief in, zou je kunnen zeggen."

Brussel hoopte op 80 miljoen doses in het eerste kwartaal van dit jaar, maar dat lijken er maar 31 miljoen te worden. De Commissie bestelde 300 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin en daarvan zouden de meeste al het komende half jaar binnen moeten zijn.

Productieproblemen?

De producent zegt last te hebben van productieproblemen in de fabriek in België en logistieke problemen vanuit Engeland. Daardoor zouden vaccins niet snel geleverd kunnen worden. Koolman denkt dat het mogelijk is dat er meer achter zit. "Wat we weten is dat de EU veel geld heeft geïnvesteerd in het snel bouwen van fabrieken voor de productie, maar een lage stukprijs betaald per geproduceerd vaccin. Zij vrezen dat nu de bouw geslaagd is, de geproduceerde vaccins naar andere landen gaan waar die stukprijs hoger is."

Maar zeker weten, doet Koolman niet. Dat komt ook omdat de precieze afspraken geheim zijn. "Als AstraZeneca een goede deal heeft gesloten met de EU, zou het kunnen dat zij over dit soort voorwaarden een geheimhoudingsclausule hebben opgenomen. Dan kunnen ze in andere landen nog andere deals krijgen."

Aanvraag

Wat de gezondheidseconoom verder opviel, was de aanvraagperiode voor goedkeuring van het vaccin. "In Engeland was de aanvraag eerder binnen en kon het vaccin eerder goedgekeurd worden. Je vraagt je wel af waarom er niet meteen een kopie doorgestuurd is naar Amsterdam."

De verwachting is dat het vaccin van AstraZeneca nog deze week wordt goedgekeurd door de Europese Medicijnautoriteit EMA.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1