appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Loon extra tientjes omhoog, of toch niet?

ANP
zaterdag 23 januari 2021 | WNL | Floortje van Gameren

Dankzij de gedaalde tarieven van de inkomstenbelasting, krijgt het gros van werkend Nederland meer netto loon vanaf deze maand. Voor de meeste Nederlanders betekent de verandering van wet- en regelgeving dat ze een aantal tientjes per maand extra ontvangen.

Mensen met een minimumloon krijgen er gemiddeld zo'n 30 euro bij. Wie modaal verdient (ongeveer 35.000 euro per jaar) houdt 45 euro extra over. Maar de verschillen per sector zijn groot. Werknemers in de bouw zien hun nettoloon bijvoorbeeld met ongeveer 94 euro stijgen. Bij andere bedrijfstakken is dat bedrag lager.

Volgens Malou Visser, verslaggever van De Financiële Telegraaf, is ''het goed om toch even je loonstrook te checken of je echt iets overhoudt''. Dat zegt ze in WNL op Zaterdag op NPO 1.

Hogere pensioenpremies

Toch moeten de slingers niet direct worden opgehangen. De pensioenpremies bij veel bedrijven en sectoren zullen namelijk gaan stijgen. En dat maakt die paar tientjes erop vooruit weer ongedaan.

Om ervoor te zorgen dat pensioenfondsen voldoende geld in kas houden, zonder de pensioenuitkeringen te verlagen, moet er meer geld bij. Dat wordt opgebracht door de pensioenpremie te verhogen. Hoeveel een werknemer meer moet bijleggen, hangt af van hoe het bij zijn bedrijf en pensioenfonds geregeld is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1