Economie
BNNVARA

GroenLinks gaat wooncrisis in heel Europa te lijf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks gaat wooncrisis in heel Europa te lijf

Steeds meer mensen kunnen steeds moeilijker een woning vinden, vooral in steden. Dat is in Nederland een probleem, maar ook in de rest van Europa. Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) heeft daarom een aantal voorstellen gedaan om de vastgelopen woningmarkt in Europa weer vlot te trekken.

In De Nieuws BV legt Van Sparrentak uit dat er in heel Europa te weinig wordt geïnvesteerd in goede en betaalbare huisvesting, en dat dat mede te wijten is aan Europese regelgeving. Daarom wil zij het begrotingsbeleid aanpassen. Nu geldt overheidssteun voor woningbouw veel te snel als staatssteun, die verboden is vanwege concurrentieprincipes. Dat zou moeten veranderen, vindt Van Sparrentak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De volksvertegenwoordiger wordt daarin bijgevallen door Martin van Rijn, die als voorzitter van Aedes de Nederlandse woningcorporaties vertegenwoordigt. Vooral middengroepen hebben volgens hem te lijden onder de regels, die verbieden dat de corporaties bouwen voor mensen die net boven het minimum verdienen, zoals leraren, agenten en verpleegkundigen. Daardoor loopt de doorstroming vast. Van Rijn hekelt ook nationale belastingen zoals de verhuurdersheffing.

Daklozen

Van Sparrentak wil dat er een einde komt aan speculatie met woningen. Investeerders die woningen kopen hebben daarbij vooral het belang van hun aandeelhouders op het oog, en niet dat van de bewoners, aldus de Europarlementariër. Dat werkt zaken als achterstallig onderhoud in de hand.

Ook wil zij dat dakloosheid tot het verleden gaat behoren. In de Europese Unie leven zo'n 700.000 daklozen. De coronacrisis heeft laten zien dat er snel opvang geregeld kan worden, en leert dat dakloosheid geen natuurverschijnsel is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarnaast zou er een verbod op huisuitzettingen moeten komen, tenzij er sprake is van ernstige overlast of strafbare feiten. Volgens Van Rijn proberen woningcorporaties huisuitzetting al zoveel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld bij financiële problemen zo vroeg mogelijk met maatwerk-oplossingen te komen.

Green Deal

De plannen van Van Sparrentak passen in de 'Green Deal', die de Europese Commissie heeft gelanceerd. Er is veel geld beschikbaar om woningen op een klimaatvriendelijke manier te renoveren. In Nederland lopen de corporaties daarbij voorop, stelt Van Rijn, die wel waarschuwt voor de kosten die vergroening met zich mee gaat brengen. "Europese subsidies zijn wat dat betreft meer dan welkom", aldus de Aedes-voorzitter.

GroenLinks wil woningcrisis Europees aanpakken

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie