appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Juist voor kwetsbare mensen is economische groei nodig'

EO
zaterdag 2 mei 2020 | EO | Willem de Gelder

Financieel journalist Martin Visser is bang dat de huidige crisis ervoor zorgt dat de ongelijkheid groter wordt, omdat de economie minder hard groeit. Dit treft altijd de zwakkeren, stelt hij in De Ongelooflijke Podcast. "Juist voor kwetsbare mensen heb je economische groei nodig", stelt Visser.

In de podcast praatte Visser meer dan een uur met presentator David Boogerd en zijn vaste sidekick Stefan Paas, Hoogleraar Theologie aan de VU.

Onder de 0

De economische situatie rondom de coronacrisis baart Visser zorgen, vertelt hij. "Bij voorgaande crises of rampen pakte je op een gegeven moment de draad weer op, maar op een structureel lager groeipad. Dat hoeft geen ramp te zijn, maar de koek die dan te verdelen is, is wel kleiner", legt hij uit.

Dit heeft als risico dat de ongelijkheid kan toenemen, vreest hij. "Heel veel mensen die iets zouden moeten inleven of een beetje soberder moeten leven, dat is niet zo'n ramp. Maar bij een economische groei die rond de 1 procent zit, zullen er ook mensen onder de 0 uitkomen." Hij is met name bang voor flexwerkers en lagergeschoolden, die nu in deze crisis ook als eerste op straat terecht komen.

Martin Visser in De Ongelooflijke Podcast

Bijbel

Martin Visser is christen en actief kerklid in Amsterdam. Hij vindt de Bijbel geen boek wat een ideaal economisch model voorschotelt. "Wat ik er zelf uithaal is er een veel persoonlijker appèl", vertelt hij. "Hoe je moreel handelt, hoe je omgaat met de ander. Hier zouden meer mensen hun voordeel mee kunnen doen", vindt hij.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering. 

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunesGoogle Podcasts en Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1