appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Hoe een topambtenaar tijdens bezuinigingen wordt gesandwicht

Pexels
zaterdag 15 februari 2020 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Na het uitbreken van de crisis in 2008 is er flink bezuinigd op allerlei overheidsorganisaties. Dat bracht topambtenaren in een lastig parket, met zware druk van zowel boven als beneden. Dat concludeert Eduard Schmidt in zijn proefschrift, waarvoor hij bijna honderd overheidsmanagers sprak.  

Jonge doctor Eduard Schmidt
 
De taak die topambtenaren in tijden van bezuinigingen krijgen opgelegd is doorgaans dezelfde, constateert Schmidt, die promoveerde aan de Universiteit Leiden. "Er wordt gevraagd hetzelfde te doen of zelfs méér te doen, met minder.” Dat betekent dat er dus grote veranderingen komen in de organisaties waar die topambtenaren werken.

Leiderschap

Vaak vallen veranderingen wegens bezuinigingen niet in goede aarde bij medewerkers. "Normaal gesproken wil je bij veranderingen een visie geven en medewerkers erbij betrekken. Maar al dat soort dingen zijn juist erg ingewikkeld tijdens bezuinigingen. Je zou kunnen stellen dat er dan weinig ruimte is voor leiderschap bij topambtenaren."
 
Wat hun taak verder compliceert is dat ze te maken hebben met een groot aantal belanghebbenden. "Niet alleen ministers en staatssecretarissen, maar ook over medewerkers, en organisaties buiten de ministeries zoals burgemeesters." In dr Kelder en Co verdedigt Eduard Schmidt zijn proefschrift over het lastige parket waarin topambtenaren terecht komen, met sprekende voorbeelden.
 

Jonge doctor Eduard Schmidt

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1