Economie
AVROTROS

Hoe een topambtenaar tijdens bezuinigingen wordt gesandwicht

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een topambtenaar tijdens bezuinigingen wordt gesandwicht

Na het uitbreken van de crisis in 2008 is er flink bezuinigd op allerlei overheidsorganisaties. Dat bracht topambtenaren in een lastig parket, met zware druk van zowel boven als beneden. Dat concludeert Eduard Schmidt in zijn proefschrift, waarvoor hij bijna honderd overheidsmanagers sprak.

De taak die topambtenaren in tijden van bezuinigingen krijgen opgelegd is doorgaans dezelfde, constateert Schmidt, die promoveerde aan de Universiteit Leiden. "Er wordt gevraagd hetzelfde te doen of zelfs méér te doen, met minder.” Dat betekent dat er dus grote veranderingen komen in de organisaties waar die topambtenaren werken.

Leiderschap

Vaak vallen veranderingen wegens bezuinigingen niet in goede aarde bij medewerkers. "Normaal gesproken wil je bij veranderingen een visie geven en medewerkers erbij betrekken. Maar al dat soort dingen zijn juist erg ingewikkeld tijdens bezuinigingen. Je zou kunnen stellen dat er dan weinig ruimte is voor leiderschap bij topambtenaren."
Wat hun taak verder compliceert is dat ze te maken hebben met een groot aantal belanghebbenden. "Niet alleen ministers en staatssecretarissen, maar ook over medewerkers, en organisaties buiten de ministeries zoals burgemeesters." In dr Kelder en Co verdedigt Eduard Schmidt zijn proefschrift over het lastige parket waarin topambtenaren terecht komen, met sprekende voorbeelden.

Jonge doctor Eduard Schmidt

Ster advertentie
Ster advertentie