appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

Loonsverhoging van 5% 'Beter échte koopkrachtverbetering'

ANP
dinsdag 17 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Alles wijst op een mooie troonrede waarin het kabinet een begrotingsoverschot te verdelen heeft. Toch ziet MKB Nederland meer in échte koopkrachtverbetering dan een loonsverhoging van 5 procent zoals de FNV wil. Die 5 procent is 'te kort door de bocht' en 'symboolpolitiek' zegt Jacco Vonhof van MKB.

Stand.nl: De looneis van 5 procent is in deze tijd meer dan terecht
De vertegenwoordiger van Midden- en Kleinbedrijf zegt dat een loonstijging van 5 procent ook betekent dat 2,5 procent 'naar Wopke Hoekstra' gaat. "Van iedere euro die we erbij krijgen gaat 50 procent naar de kas van de overheid en niet naar de portemonnee van de werknemers." 

Het besteedbaar inkomen moet volgens Vonhof omhoog. "Wij zijn voor echte koopkrachtverbetering en juichen de plannen van het kabinet toe om de lastendruk op loon te verlagen." 

Hand op de knip 

Zakaria Boufangacha van werknemersorganisatie FNV vindt dat werkgevers nog te veel de hand op de knip houden. Naast de loonsverhoging pleit hij voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt. "Vaste dienst moet weer de norm worden. Iedereen heeft behoefte aan zekerheid." Boufangacha denkt dat bij een vast dienstverband werkgevers meer investeren door middel van scholing.

Hij denkt dat een loonstijging van 5 procent reëel is en wijst erop dat in vorige cao-onderhandelingen dit aantal in sommige gevallen ook gehaald is. Daarnaast pleit Boufangacha voor maatwerk. "In sectoren waar het moeizaam gaat passen we maatwerk toe." 

Bakker Jos 

Jos van Eijndhoven heeft een bakkerij en is bereidt zijn werknemers 4 of 5 procent loonsverhoging te geven. Maar hij pleit ook voor échte koopkrachtverbetering. "Geef mensen echt intrinsieke koopkracht, want die 1,5 procent van vorige Prinsjesdag, die was voor het einde van het jaar al verdampt." 

Stand.nl: De looneis van 5 procent is in deze tijd meer dan terecht

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1