appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Moet er een verbod op de negatieve spaarrente komen?

ANP
dinsdag 10 september 2019 | EO | Nicole de Jong

De verwachting is dat de Europese Centrale Bank deze week opnieuw een verlaging van de spaarrente aankondigt. Daarmee lijkt het moment steeds dichterbij te komen dat we moeten gaan betalen voor ons spaargeld. In België is dat al verboden. Zou Nederland dat voorbeeld moeten volgen? In Dit is de Dag gaan financieel journalist Hella Hueck en SP-Kamerlid Mahir Alkaya hierover in gesprek. 

Moet er een verbod komen op negatieve spaarrente?

"Ik vind een verbod op een negatieve spaarrente kortzichtig", aldus Hella Hueck. "Daarmee los je het probleem niet op, want banken gaan hierdoor verlies leiden. Zij moeten dan gaan reorganiseren, er vallen ontslagen. Het is dan net een waterbed, want het probleem komt ergens anders terecht." 

Medelijden

SP-Kamerlid Mahir Alkaya ziet een verbod juist graag tegemoet, al is het een 'second best' oplossing. "Dan komt de pijn wel bij banken te liggen, en dat is inderdaad scheef, maar ik heb daar geen medelijden mee. De banken maken ten slotte ook genoeg winst om dat op te vangen."

Deze donderdag komt de Europese Centrale Bank bij elkaar en de kans is groot dat ze opnieuw monetair gaan verruimen. "Dit is voor de gewone man natuurlijk erg vervelend", zegt financieel journalist Hella Hueck. "Maar het is echt een trend van nu en die is niet te stoppen." 

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug: 

Moet er een verbod komen op negatieve spaarrente?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1