Economie
AVROTROS

Geld maakt meer kapot dan je lief is

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld maakt meer kapot dan je lief is

Geld maakt gelukkig, tot op zekere hoogte. Maar geld verminkt ook vriendschappen, verscheurt families en vernielt relaties. Wat maakt die stukjes papier zó belangrijk? In aflevering 11 van De Onzichtbare Hand onderzoekt Milou de emotionele waarde van geld en hoe je die verwoestende kracht ontmantelt.

{podcast audio="113515" caption="De Onzichtbare Hand #11 - Financiële fitties" }

Het gevoel dat een erfenis niet eerlijk is verdeeld, die ene vriend die er een eeuwigheid over doet om geleend geld terug te betalen – met regelmaat ontstaan er ruzies over geld. Daarover hoeft Milou de bek van het Orakel van de Onzichtbare Hand, Jort Kelder, niet open te breken.

Armoedig

Hij spreekt: "wel ééns?! Ik heb alleen máár verhalen gemaakt over mensen die ruzie over geld hadden. Er zijn heel weinig mensen die geen ruzie over geld hebben." Er zijn volgens het Orakel maar weinigen die genereus genoeg zijn om een ander veel te gunnen. “Ik heb een ontzettende hekel aan krenterigheid. Een heel armoedige eigenschap.”

Hij heeft veel lelijks gezien. "Er zijn ontzettend veel mensen die zich niet kunnen gedragen als er iets te verdelen is, die zich gewoon niet kunnen inhouden. Mensen die te zwak zijn om weerstand tegen hun eigen hebzucht te bieden."

Mooie spullen

Te gast bij Milou en journalist Suzanne Streefland is Michiel van Vugt. Hij schreef het boek Net iets slimmer, over het nemen van financiële beslissingen. Daarnaast is hij werkzaam voor NNEK Vermogensbeheer en zodoende is geld een dagelijkse bezigheid voor hem. "We ontlenen alles wie we zijn, zeker in de westerse wereld, aan geld."

De Onzichtbare Hand

De Onzichtbare Hand is een economie-podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Presentator Milou Brand bespreekt economische trucs en troeven voor een 'rijk' leven. Voor iedereen die zich wil inwijden in de geheimen van de economische wereld, zonder ingewikkeld gewauwel. Met Jort Kelder, journalist Suzanne Streefland en gasten. In deze aflevering is Michiel van Vugt te gast.

"Mensen denken: met geld kan ik mooie spullen kopen. Maar daar draait het helemaal niet om", zegt Michiel. Uit onderzoek naar hersenactiviteit blijkt bijvoorbeeld dat we veel gelukkiger worden van ervaringen dan van materiële zaken. "Maar onze maatschappij draait er wel een beetje om, daarom dénken wij dat het belangrijk is."

Quote

Leen geen geld uit, geef het gewoon

Jort Kelder

Suzanne: "Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, red.) blijkt dat een kwart van de stellen ruziet om geld. Er zijn bijvoorbeeld veel meningsverschillen over hoe ze op hun uitgaven gaan bezuinigen." Vrouwen hebben de afgelopen jaren aan terrein gewonnen als het gaat om het bemoeien met de gezamenlijke financiën: een derde van de stellen let samen op de in- en uitgaven, terwijl dat in 2007 nog geen kwart was.

Etterende zweren

Waar gaat het mis? Volgens Michiel hebben we het te weinig over geld. Geldzaken zijn een heet hangtaboe (bron: Koot en Bie). Maar wanneer je een probleem in de relationele sferen hebt met geld, is het juist heel belangrijk om dat tegen de ander te zeggen. "Praat erover!" zegt hij.

En doe dat een beetje op tijd. "Het gaat vaak ook mis als je te laat gaat communiceren. Als de zweer al aan het etteren is." Dan kan de boel escaleren.

Ruis op de lijn

Zoals altijd heeft het Orakel ook nog een advies, voor situaties waarin een kennis of vriend geld wil lenen. Je moet je volgens hem goed realiseren dat geld uitlenen de onderlinge verhoudingen verandert. "Er komt ruis op de lijn", het Orakel spreekt uit ervaring. Zijn advies: "leen geen geld uit aan iemand die je kent. Geef het gewoon."

Ster advertentie
Ster advertentie