appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De vaart gaat eruit': verwachte groei slechts 1,4 procent

ANP
donderdag 15 augustus 2019 | NOS | Redactie

De economie in Nederland groeit volgend jaar met 1,4 procent, dat is 0,4 procent minder dan in 2019. De werkloosheid bereikt dit jaar zijn laagste punt, en blijft in 2020 nog steeds uitzonderlijk laag.

Groei economie valt terug naar 1,4 procent

De koopkracht ontwikkelt zich positief door de stijging van de lonen en in iets mindere mate door beleidsmaatregelen. De cijfers komen uit de augustusraming 2020 van het Centraal Planbureau. Deze raming is belangrijk voor het kabinet voor de afrondende besluitvorming over de begroting 2020.

In maart van dit jaar ging het CPB nog uit van een economische groei volgend jaar met 1,5 procent. Laura van Geest, directeur van het CPB zegt in een reactie: "Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit."

"De werkloosheid blijft laag, maar de groei van de werkgelegenheid vlakt flink af, zeker in de marktsector. Onze economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt door ontwikkelingen in het buitenland." Daarmee wordt onder meer bedoeld de handelsoorlog tussen de VS en China en de dreigende harde brexit.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1