Economie
AVROTROS

Jortcast #144: Een reddingsplan voor millennials

foto: Millennials hebben het zwaarfoto: Millennials hebben het zwaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #144: Een reddingsplan voor millennials

De sociale mobiliteit onder millennials vlakt af: het is steeds lastiger voor dubbeltjes om kwartjes te worden. Dat constateert arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker. Een oplossing? Ga als hogeropgeleide ook eens een relatie aan met iemand uit een lagere sociale klasse.

{podcast audio="112981" caption="Jortcast #144 - Reddingsplan voor millennials" }
Er zijn vuistdikke rapporten geschreven waaruit blijkt dat de sociale mobiliteit afkalft, oftewel: de millennial doet het minder dan zijn ouders. Er is maar één specifieke groep 35-minners die het beter krijgen dan hun ouders en een flinke smak geld erven.
Maar hoe zwaar hebben die millennials het nu echt? Al varend over de Amstel ziet dr Kelder conglomeraties van feestende jongeren. De terrassen zitten er vol mee. Bovendien blijkt uit onderzoek dat millennials meer waarde hechten aan ervaringen dan aan materiële zaken en geld - je kunt je afvragen of zij wel ambitie hebben om kwartjes te worden.
"Er is meer dan alleen geld in het leven", beaamt Dekker. "Maar de problemen waar de millennials mee kampen zijn wel echt een ding." Hij noemt het toenemende flexwerken en de moeilijke huizenmarkt.

Chirurg

Volgens Dekker is er tot nu altijd inkomensmobiliteit geweest in Nederland, waardoor er geen grote ongelijkheid was. "Nu gaat de ene chirurg met de andere chirurg, terwijl er vroeger nog weleens voor de verpleger gekozen werd." Als dr. Dekker minister was, zou hij mensen adviseren om ook eens een relatie uit een lagere sociale klasse aan te gaan. "Doe niet aan de daten voor hogeropgeleiden."
Dr Kelder: "Naai naar beneden dus? "Dekker: "Ja, eigenlijk wel."

Fabian Dekker- Millennials

Ster advertentie
Ster advertentie