appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Miljarden nodig voor opruimen olie- en gasplatforms Noordzee

ANP
dinsdag 2 juli 2019 | NOS | NTR | Redactie

Olie en gas zijn op hun retour, en daarom nadert het einde van zo'n 600 productieplatforms op de Noordzee. Het Nederlandse aandeel telt 150 platforms waarvan de komende tien jaar naar verwachting de helft moet worden verwijderd.

Olie- en gasbedrijven zijn wettelijk verplicht om alles wat ze op de Noordzee hebben neergezet ook weer op te ruimen. De wet zegt alleen niet hoe snel dat moet. Veel bedrijven maken geen haast met het ontmantelen van hun installaties. Opruimen is kostbaar en levert niets op.

Verslaggever Rob Koster heeft voor Nieuwsuur uitgezocht wie die kosten moet dragen. Om iets over vijf praat hij je bij in Nieuws en Co. Luister hier live mee.

Vijf miljard

De totale kosten voor het opruimen van alles wat op het Nederlandse deel staat worden geschat op 5 miljard euro. 40 procent hiervan komt direct voor rekening van de overheid. Dat komt omdat de Nederlandse overheid voor 40 procent deelneemt aan alle olie- gasboringen. Omdat de bedrijven hun kosten kunnen aftrekken van de winst betaalt de overheid uiteindelijk 70 procent: zo'n 3,5 miljard euro.

Om te voorkomen dat bedrijven hun platforms als eeuwigdurende stalen herinneringen aan een fossiel tijdperk laten staan, scherpt het kabinet de wet aan. Bedrijven worden wettelijk verplicht om geld te reserveren voor de ontmanteling van overtollige platforms.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1