Economie
AVROTROS

De Onzichtbare Hand: Minder geld kwijt aan verzekeringen in 3 stappen

foto: De Onzichtbare Handfoto: De Onzichtbare Hand
  1. Nieuwschevron right
  2. De Onzichtbare Hand: Minder geld kwijt aan verzekeringen in 3 stappen

Dekkingen die je niet nodig hebt, aanvullende polissen die je niet gebruikt: om elk mogelijk risico af te wenden verzekert de Nederlander erop los. Grote kans dat je flink kan besparen. In aflevering 5 van De Onzichtbare Hand zoekt Milou Brand uit hoe je jezelf kan verzekeren van een hoger saldo op je bankrekening.

{podcast audio="100461" caption="#5 Hoe bespaar je op je verzekeringen? " }

"Het algemene beeld is dat Nederlanders oververzekerd zijn", zegt orakel van De Onzichtbare Hand Jort Kelder. "Er zitten heel veel doublures." Een aantal voorbeelden: Je hebt een buitenlanddekking voor medische kosten in je reisverzekering en bent via je zorgverzekering verzekerd voor extra medische kosten in het buitenland. Of je bent zelf voor je huis verzekerd, maar ook via de VvE (Vereniging van Eigenaren) waar je in zit. Of je verzekert bijvoorbeeld je Maserati al jaren all-risk, terwijl je er nauwelijks in rijdt.

Wij Nederlanders dekken de boel graag af, maar dat kost óók een hoop geld. In De Onzichtbare Hand het hele verhaal, maar hier alvast drie stappen die je kunnen helpen bij het besparen op je verzekeringen.

De Onzichtbare Hand

De Onzichtbare Hand is een economie-podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Presentator Milou Brand bespreekt economische trucs en troeven voor een rijk leven. Voor iedereen die zich wil inwijden in de geheimen van de economische wereld, zonder ingewikkeld gewauwel. Met Jort Kelder, journalist Suzanne Streefland en gasten. In deze aflevering is Guido Rodenburg van Independer te gast.

Stap 1: Dubbele dekkingen

Eerst moet je uitzoeken welke verzekeringen je allemaal hebt. Hoogstwaarschijnlijk heb je te veel. Guido Rodenburg is expert in verzekeren bij Independer en ziet daarvan genoeg voorbeelden in de praktijk: "Je kan in je zorgverzekering medische kosten in het buitenland verzekeren, maar dat kan ook in je reisverzekering. Je bent oververzekerd als je die beide hebt. Dat is wel iets om in de gaten te houden."

Je betaalt dan namelijk dubbel. Stel je koopt in een winkel een trui van honderd euro. Dan ga je niet ineens tweehonderd euro geven aan de verkoper en alsnog met alleen die ene trui naar huis. Waarom zou je dat dan bij verzekeren wel doen?

Stap 2: 360 euro rijker bij zorgverzekering

Je hebt altijd keuzes die je zelf kunt maken en waardoor je premiekorting krijgt. Een basiszorgverzekering is verplicht, maar je hebt nog twee vakjes die je wel of niet kunt aanzetten en dat bespaart al gauw dertig euro per maand.

Het eerste vakje is de vrije keuze van ziekenhuizen en zorgverleners. Rodenburg: "kun je wel of niet overal terecht? Als je het niet belangrijk vindt om overal zorg te kunnen krijgen dan kun je daar zo’n tien euro per maand op besparen. Ofwel, 120 euro per jaar".

Het tweede vakje is de eigen risico: hoe hoog zet je die? "Je hebt 385 euro eigen risico. Dat is standaard en heeft iedereen, maar als je weinig zorg verwacht nodig te hebben in het ziekenhuis en je hebt een beetje spaargeld achter de hand, dan kun je ook je eigen risico verhogen naar maximaal 885 euro.

Je krijgt daarvoor een premiekorting en die kan oplopen tot 20 euro per maand." Je kunt dus door je eigen keuzes zo’n 360 euro per jaar besparen.

Stap 3: Schat je eigen risico in

Zorg altijd dat je voor jezelf een afweging maakt wat je wel of niet kunt betalen en wat je dus wilt verzekeren. Als je het gewoon zelf kunt betalen dan hoef je het ook niet te verzekeren. Klinkt logisch toch? Guido Rodenburg: "probeer in te schatten wat het risico is en of je dat risico kunt opvangen. Je moet eigenlijk alleen grote financiële risico’s verzekeren."

Jort Kelder: "Laten we als volk vooral wat risicobereider zijn. Soms gaat iets verkeerd, dat is dan jammer. Stel, mijn huis fikt af, en mijn interieur is weg. Is dat belangrijk? Nee. De niet-digitale foto's die ik kwijt ben, die herinneringen, de verhalen die in het huis hangen. De rest is gewoon vervangbaar."

Ster advertentie
Ster advertentie