Economie
AVROTROS

Seksistische investeerders op zwarte lijst

foto: ccfoto: cc
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksistische investeerders op zwarte lijst

Vrouwen die een bedrijf leiden, krijgen minder vaak geld van durfkapitalisten. Daarnaast krijgen ze regelmatig te maken met seksistische opmerkingen. Eline Leijten, CEO van artiestenplatform Plugify is het zat en besloot de nare ervaringen te bundelen.

Het Financieel Dagblad publiceerde deze week een aantal van de ervaringen van de vrouwelijke CEO’s. De opmerkingen variëren van vragen naar de combinatie tussen werk en gezin tot opmerkingen als: 'we moeten nu nog wel even gebruik maken van je mooie smoeltje, dat duurt natuurlijk ook niet eeuwig meer'.

"Is het niet een beetje flauw om stiekem allemaal te gaan noteren hoe stout die mensen zijn?", wil dr Kelder weten. "Het zijn natuurlijk wat oudere mannen, ze komen uit een hele andere generatie. Misschien misdragen ze zich, ik wil dat wel aannemen, maar je hoeft het geld niet aan te nemen toch?"

"Ik ben dit absoluut niet begonnen om als een boze vrouw met mijn vuist op tafel te gaan slaan en heel hard te roepen dat we het gehad hebben", zegt Leijten. De reden is dat maar 1,6 procent van al het durfkapitaal in Nederland wordt geïnvesteerd in door vrouwen geleide bedrijven, dat is best weinig.”

Pijplijn

"En dan wordt er snel gezegd dat er geen vrouwen zijn die die bedrijven leiden, dat er niets in de pijplijn zit. Net als in de discussie rondom vrouwen in topfuncties. Als we daar de focus op leggen en we gaan dit aanpakken door vrouwen in die pijplijn te duwen of door vrouwen te informeren over wat durfkapitalisten zijn, dan ga je ook voorbij aan een belangrijk onderdeel van het probleem. Namelijk dat er sprake is van seksisme en ongelijke beoordeling en bejegening van mannen en vrouwen."

"Ik geloof het onmiddellijk", zegt dr Kelder. "Zo gaat het in de grote boze mannenwereld en dat zou anders moeten zijn." Leijten: "als vrouwelijke CEO zit je in een kwetsbare positie ten opzichte van de investeerder. Je hebt te maken met een machtsverhouding en je kunt nergens op terugvallen", zegt Leijten. "Als werknemer zijn er bepaalde wetten die zeggen dat je zo niet behandeld kan worden. Dan kun je je beklag ergens doen en wordt dit soort seksisme niet meer getolereerd." Maar in de relatie investeerder-CEO zijn die mechanismen er niet, betoogt Leijten. "De enige manier die ik zag om er iets aan te doen is om het openbaar te maken."

Eline Leijten

Ster advertentie
Ster advertentie