appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat vindt Ivanka Trump van haar vader Donald Trump?

ANP - Timothy A. Clary
dinsdag 27 maart 2018 | NOS | Redactie

Sinds Donald Trump president werd van de Verenigde Staten kent iedereen haar: Ivanka Trump, misschien wel de beroemdste 'dochter van' ter wereld. Volkskrant-journalist Anna van den Breemer schreef een biografie over de Amerikaanse first daughter: Ivanka, De echte first lady. Chris Kijne sprak met Breemer in Met het Oog op Morgen over de relatie tussen Ivanka en Donald Trump.

Ivanka Trump

Direct geïntrigeerd

Anna van den Breemer ontmoette Ivanka Trump in 2004, op een feestje in New York: "Ik was direct door haar geïntrigeerd. Soms heb je dat bij mensen, dat je wel móet kijken. Dat was bij haar het geval. Het was de manier waarop ze bewoog. Ik had ook door dat iedereen haar kende." Van vrienden moest zij horen wie deze socialite was.

Guilty pleasure

Van den Breemer bleef gefascineerd: "Ik ben haar altijd blijven volgen, op roddelsites, People.com, dat soort websites. Ik vond het leuk om een beetje te gluren. Echt een guilty pleasure. Opeens dook ze op in haar vaders campagne. Toen besloot ik dit boek te schrijven."

Amazing dad 

Hoewel Ivanka het zelf vaak heeft over haar 'amazing dad', was Donald Trump allesbehalve een goede vader. Hij was altijd aan het werk en verliet zijn gezin toen Ivanka 8 jaar oud was. Vanaf dat moment heeft zij zich onmisbaar willen maken in zijn leven. "Juist omdat hij er nooit was en omdat zij nooit zijn aandacht kreeg, zie je dat zij daar nog altijd naar verlangt en ook naar handelt", aldus Van den Breemer.

Positief denken

Ivanka en haar vader Donald Trump zijn sterk beïnvloed door positiviteitsgoeroe Norman Vincent Peale en zijn boek The Power of Positive Thinking. Zijn ideeën? Beeld je in dat je een 'amazing person' bent en je wordt het vanzelf. Ga uit van het positieve en je gelooft vanzelf dat je vader een held is. Van den Breemer: "Omdat zij dat van jongs af aan meegekregen, gelooft zij ook echt dat haar vader zo is."

De echte Ivanka

Volgens Chris Kijne zit Ivanka voortdurend in een spagaat tussen haar loyaliteit aan de Trump-familie aan de ene kant en het 'hallelujah-feminisme' van haar eigen bedrijf en haar liberale opvattingen over internationaal zakendoen aan de andere kant. Wie is nu de echte Ivanka Trump? Breemer: "Ze past haar idealen aan aan wat op dat moment nodig is."

Terugluisteren

Luister het gesprek met Anna van den Breemer uit Met het Oog op Morgen terug. Gisteravond was zij te gast in Kunststof.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1