Cultuur & Media
EONOS

Fotograaf Jasper Doest wint World Press Photo in categorie natuur

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Jasper Doest wint World Press Photo in categorie natuur

Een vriendschap met een duivenkoppel en de serie foto's die Jasper Doest daarvan heeft gemaakt, heeft hem de World Press Photo opgeleverd in de categorie natuur. De bekendmaking verliep even anders dan normaal, zo zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik heb de website bezocht en zo kwam ik te weten dat ik gewonnen had."

Lockdown

De lockdown bewoog fotograaf Doest ertoe te beginnen aan dit project. Vanuit zijn appartement in Vlaardingen maakte hij foto's van twee vogels die op het balkon zaten. "Ik had een grote opdracht die wegviel, maar ik wilde mijn lens toch ergens op richten. En toen kwamen de duiven."

Zij namen het balkon over, de plek die Doest en zijn gezin verbond met de buitenlucht. En op een gegeven moment zaten ze ook in de keuken. De foto waarmee het kwartje viel voor Doest, "was een foto van mijn dochter die als de dood was voor de duif die op haar hoofd zou landen."

Uitreiking

Jasper beleefde de uitreiking van de World Press Photo thuis, aan zijn eettafel. Zonder publiek. Langs de Lijn En Omstreken gaf hem alsnog het welverdiende applaus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie