appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mediaforum over talkshows: 'corona is té belangrijk om als entertainment weg te zetten'

ANP
dinsdag 13 april 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Aan de talkshowtafel heeft iedere gast een mening. "Dat is het format", zegt Henrike van Gelder bij het Mediaforum van Spraakmakers. Volgens haar en mediastrateeg Jan-Kees Emmer zijn talkshows te weinig informatief en is corona een te belangrijk onderwerp om als entertainment te presenteren. 

Gisteren zat operazangers Francis van Broekhuizen in de RTL-talkshow Beau. Vanaf deze zomer speelt ze moeder-overste in de musical The Sound of Music. In de uitzending gaf ze ook haar mening over de vaccinatiestrategie van het kabinet en had ze een directe boodschap voor minister Hugo de Jonge. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Henrike van Gelder en Jan-Kees Emmer in Spraakmakers

Iedereen mag meepraten 

Hoofdredacteur Henrike van Gelder van Kidsweek stoort zich aan bekende Nederlanders die overal hun menig verkondigen. "Maar dat is het format van de talkshow. Iedereen die aan tafel zit mag meepraten." 

Zo kan het volgens Van Gelder dus gebeuren dat iemand zonder verstand van zaken, zich direct tot een minister richt in de uitzending. "Ik vind het een leuke vrouw, maar ik hoef haar echt niet over de vaccinatiestrategie te horen." 

Verjaardagkring 

Volgens Jan-Kees Emmer hebben de presentator en de eindredactie de verantwoordelijkheid om niet bij te dragen aan sensatie en verwarring tijdens deze coronacrisis. "Dit ontstijgt het niveau van een verjaardagkring niet meer." 

Emmer vindt dat redacties de verantwoordelijkheid moeten nemen om mensen met autoriteit en competenties over een onderwerp uit te nodigen. "Wij zitten hier in het Mediaforum ook met een mening, maar we praten over media omdat we door onze ervaring enige autoriteit hebben opgebouwd." 

Extreme meningen 

Naarmate de coronacrisis voortduurt worden volgens Emmer de "randen" van de discussie opgezocht en presenteren talkshows steeds extremere meningen.

Daarbij zetten talkshows soms een gast met autoriteit - zoals een hoogleraar - tegenover een ondeskundig iemand. "Dit is puur voor het effect," aldus Emmer, "maar dit probleem is te serieus om alleen als entertainment weg te zetten."  

Het Mediaforum met Jan Kees Emmer en Henrike van Gelder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1