Cultuur & Media
KRO-NCRV

Documentaire Ruinerwold: 'Je voelt de overdrive van de media'

foto: Screenshot BNNVARAfoto: Screenshot BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire Ruinerwold: 'Je voelt de overdrive van de media'

De eerste aflevering van de documentaire over de kinderen van Ruinerwold was woensdag te zien bij BNNVARA. Hoofdredacteur Mireille van Ark van BNR vindt het waardevol om te zien wat het losgebarsten mediacircus met de hoofdpersonen doet, zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers. "Je voelt echt die overdrive van de media."

Ronkende krantenkoppen, journaals en talkshowtafels vol speculatie. Toen eind 2019 op een geïsoleerde boerderij in de Drentse plaats Ruinerwold een vader met vijf kinderen werd aangetroffen, barste er een internationaal mediacircus los.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Documentairemaakster Jessica Villerius vertelde eerder deze week in het programma de Vooravond dat de druk van de pers ontzettend groot was en dat de kinderen uiteindelijk een documentaire uitkozen om hun verhaal in te vertellen. In de eerste aflevering kwam ook de rol van de media ter sprake.

'De duivel van Drenthe'

Van Ark haalt een scène aan waar een van de kinderen een krantenkop voorleest. Zijn vader wordt hier 'de duivel van Drenthe genoemd'. Van Ark: "Je ziet dat dit ook echt iets met die jongen doet." Het is volgens haar goed om te zien hoe dit soort teksten door de hoofdpersonen worden ervaren.

Nieuwswaarde

Redacties moeten volgens Van Ark altijd afwegen wat de nieuwswaarde van berichten is. "Bij BNR kijken we wel of iets in verhouding staat en of het niet alleen sensatie is."

Misdaadjournalist Mick van Wely geeft aan wel eens een verhaal niet gepubliceerd te hebben. "De nieuwswaarde woog niet op tegen de ellende die het voor die persoon zou veroorzaken als het uitkomt." Van Wely vindt het belangrijk dat er bij nieuwsverhalen rekening mee wordt gehouden.

Cliffhanger

Paul Römer van Talpa Network vond de documentaire indrukwekkend. Naast de gesprekken met de kinderen nu, zag je videomateriaal van het gezin vroeger. "Je hoort hoe die man zijn kinderen aan het indoctrineren was."

Römer verwonderde zich over het evenwicht waarmee de kinderen hun verhaal deden, maar hij kreeg een "naar gevoel" bij de cliffhanger aan het einde. "Het hintte op seksueel misbruik. Je zag betraande gezichten." Volgens Römer deed dit af aan de kwaliteit van de documentaire, die hij verder goed gemaakt en impactvol noemt. "Dat had het helemaal niet nodig."

Deel twee van de documentaire De Kinderen van Ruinerwold is volgende week woensdag 31 maart te zien om 21.35 op NPO1.

Het Mediaforum met Paul Römer en Mireille van Ark

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie