Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Laten we ons allemaal houden aan de Wet van Britt Dekker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laten we ons allemaal houden aan de Wet van Britt Dekker'

"Naast een pandemie heerst er een opidemie." Het zou goed zijn als gasten in talkshows of andere programma's wat vaker zeggen dat ze iets niet weten, stellen Ward Wijndelts (Vrij Nederland), Henrike van Gelder (Kidsweek) en psychiater Christiaan Vinken in het Mediaforum van Spraakmakers.

"Je ziet in de media best vaak mensen buiten hun vakgebied iets zeggen", constateert Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts. "Het journalistieke principe zou moeten zijn om iemand alleen binnen zijn of haar vakgebied te bevragen." Henrike van Gelder, hoofdredacteur van Kidsweek, sluit zich daarbij aan: "Tegelijkertijd zie je dat in talkshows wordt gevraagd naar iemands mening over een totaal ander onderwerp dan waarvoor diegene aan tafel zit."

"Laten we ons daarom allemaal houden aan de Wet van Britt Dekker", zegt Wijndelts. "Als een talkshow of programma haar belt om een mening te geven over iets waar ze niets van weet, zegt ze gewoon nee."

'Opidemie'

"Naast een pandemie heerst er een opidemie", zegt psychiater Christiaan Vinken. "Iedereen moet maar over alles zijn mening geven. En hoe extremer je mening is, hoe meer je gehoord wordt. Dat is de andere kant van de zaak."

"Ik vind dat je als wetenschapper of in mijn geval als psychiater alleen iets moet zeggen over zaken waar je verstand van hebt", gaat Vinken verder. "En dat je zaken voor jezelf factcheckt. Als je jezelf een beetje in de hand hebt en nog in de spiegel aan wil kijken, moet je ook tegen jezelf kunnen zeggen: hier weet ik gewoon te weinig van."

Rectificatie NRC

De discussie in het Mediaforum wordt gevoerd naar aanleiding van een rectificatie die NRC plaatste bij een interview met filosoof Ad Verbruggen. De wetenschappelijke onderbouwing bij een aantal van zijn uitspraken ontbrak en passages werden om die reden geschrapt. "Hij zei twee dingen die helemaal buiten zijn vakgebied waren. Kort gezegd: dat de mensheid zwakker wordt van vaccins en dat met name dit vaccin heel slecht getest was en daarom gevaarlijk", zegt Wijndelts.

In het geval van het NRC-interview met Verbruggen is Wijndelts ervan overtuigd dat het een eenmalige fout betreft. Adjunct-hoofdredacteur van de krant Elske Schouten verklaart desgevraagd dat het "er doorheen geglipt is". Wijndelts, die 15 jaar voor NRC werkte, zegt dat hij daar juist leerde zorgvuldig met uitspraken of bepaalde onderzoeken om te gaan en altijd zaken bij de wetenschapsredactie te laten checken.

Verbruggen mag zijn mening hebben, zegt Van Gelder, "maar in dit geval deed hij uitspraken over dingen die niet bewezen zijn." Wijndelts: "Zeker in deze tijd met alle beweringen die worden gedaan, moeten media heel scherp op de bal zitten. Als een lijstrekker zoiets zegt, kun je de waarheidssandwich toepassen door zo'n uitspraak van context te voorzien. In dit geval kun je beter preventief te werk gaan en uitspraken buiten iemands vakgebied weglaten."

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Henrike van Gelder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie