Cultuur & Media
NOS

Druk, drukker, drukst: waar blijft mijn tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Druk, drukker, drukst: waar blijft mijn tijd?

Socioloog Tanja van der Lippe schreef een boek over hoe druk we zijn. Maar een zelfhulpboek of time management boek is het niet, zegt ze in Met het Oog op Morgen. "Die gaan eigenlijk allemaal uit van het individu. Maar het ligt ook aan de samenleving."

We hebben het drukker dan ooit, vertelt de socioloog. "Vooral werkende ouders met kinderen." En dus is het logisch dat voor sommige mensen 24 uur in een dag niet genoeg lijkt. "Als je gezondheid daar onder lijdt, dan kan het ook wel té druk worden."

En dan is er ook nog de prestatiedruk. "We moeten een supermoeder zijn, superpartner, een superbaan hebben, maar ook onze vrije tijd goed besteden. We ontlenen status aan druk zijn."

Twee types

In het boek onderscheidt Van der Lippe twee type mensen in de moderne maatschappij: de integreerders en de segmenteerders. Stel je voor: "Je zit op de bank televisie te kijken en er komt een emailtje binnen van de baas."

De integreerder reageert daar anders op dan de segmenteerder. "Een integreerder reageert op het mailtje en kijkt weer rustig verder. De segmenteerder vindt dat moeilijk, slaapt er misschien zelfs slechter van. Die kan dus beter werk en privé gescheiden houden."

Zelf is Van der Lippe een segmenteerder. "Ik ben wat ouder. Gemiddeld zien we dat die ook vaker segmenteerders zijn. Zij zijn niet zo opgegroeid met allerlei elektronica en technologie." Al is het in de coronacrisis wel moeilijker geworden om werk en privé gescheiden te houden. "Als je thuiswerkt loopt alles in elkaar door."

Het Smurfendorp

In de toekomst kan het drukker worden, maar ook wel eens rustiger zegt de socioloog. "Er zijn twee krachten op de samenleving van invloed. Maar welke kant ze op zullen gaan weet niemand."

"De ene is: we willen meer, meer, meer. Een betere baan, altijd aan, een mooier huis. Aan de andere kant zit in dat verlengde: het is genoeg. Je bent tevreden. De andere as zegt: we zijn er voor elkaar, of voor onszelf."

Met die assen in het achterhoofd, zijn er meerdere mogelijkheden. "In het extreemste scenario komen we op een rat race. We gaan alleen maar voor onszelf, de ik-BV, flexibilisering viert hoogtij." Aan de andere kant staat 'het Smurfendorp'. "Genoeg is genoeg, gezelligheid viert hoogtij. Maar er is weinig ontwikkeling meer."

Het boek 'Waar blijft mijn tijd? Waarom we zoveel willen, moeten en kunnen' is te koop bij boekhandels en online.

OOG Druk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie