appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Toch een kreukje in het onkreukbare imago van The Boss?

JEEP
vrijdag 12 februari 2021 | NOS | Redactie

Na jaren was het een autofabrikant, Jeep, eindelijk gelukt: ze hadden 'The Boss' eindelijk in een reclame gekregen. Miljoenen Amerikanen zagen de rockster afgelopen zondag tijdens de Superbowl in een Jeep op hun scherm. Maar toen kwam het nieuws dat Springsteen binnenkort voor de rechter moet komen voor rijden onder invloed. Daarom zendt Jeep de reclame voorlopig niet meer uit. De automaker vindt dat niet gepast nu de rockster is bekeurd voor rijden onder invloed. Maar wat betekent dit voor het onkreukbare imago van The Boss? 

"Het was niet echt een reclame, meer een een boodschap waarin Springsteen oproept om eindelijk van de Verenigde Staten de re-United States of America te maken. Om weer eenheid in dat land te krijgen. Dat klinkt als een niet al te radicale boodschap, maar in de huidige politieke verhoudingen is het dat natuurlijk wel omdat hij daarmee ook zegt ‘erken eindelijk de verkiezingsuitslag en laat ons onder Biden doorgaan'. Springsteen heeft een tamelijk onberispelijk imago en dit is dan ook geen toeval. Dit incident is vorig jaar gebeurd en een paar dagen nadat hij een boodschap tot eenheid in Amerika uitdraagt, komt dit opeens naar buiten via een vrij dubieuze roddelsite. Daar zit natuurlijk wel een agenda achter die hij en Jeep niet hadden voorzien", zegt muziekjournalist Leon Verdonschot in NOS Met het Oog op Morgen.

Het imago van Bruce Springsteen

Superbowl

Springsteen trad afgelopen zondag in de rust van de Superbowl voor het eerst ooit op in een reclame, met een betoog tegen verdeeldheid. In zijn eigen Jeep reed hij naar het midden van de VS, om een kaarsje voor de eenheid in het land op te steken in een kapel.

"Voor het eerst in zijn leven werkt hij samen met een commercieel bedrijf. Nochtans willen autofabrikanten hem al jaren in hun reclames. De helft van de nummers van Springsteen speelt zich natuurlijk af in de auto. Maar daar heeft hij dus altijd nee op gezegd." 

Shotje tequila met fans

Enkele dagen later kwam via roddelsite TMZ naar buiten dat Springsteen op 14 november in de staat New Jersey is aangehouden wegens rijden onder invloed, roekeloos rijden en alcoholgebruik op verboden terrein. Hij zou zich hebben opgehouden op een afgesloten recreatieterrein.

"Hij is vorig jaar een eindje gaan rijden met zijn motor in een recreatiegebied. Daar kwam hij een aantal mensen tegen die hem herkenden, fans die met hem op de foto wilden. Een van die mensen had een fles tequila bij zich en bood hem een shotje aan. Hij nam dat shotje, wilde vervolgens op zijn motor stappen en toen werd hij gezien door twee parkwachters. Die zagen dat hij een shotje had genomen en gaven hem meteen een boete. Ze hebben hem daarna laten blazen en toen bleek dat hij 0.02 promillage had, je mag 0.08 hebben. Hij heeft toch een boete gekregen, die heeft hij ook meteen betaald en dat komt dan voor. Opvallend dat een kleine boete nu ineens wereldnieuws is. Dat zegt wel iets over Amerika en de media", aldus Verdonschot

Woordvoerders van de rockster waren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de politie werkte hij mee aan zijn aanhouding. Of Springsteen een straf boven het hoofd hangt is niet duidelijk. Hij moet volgens TMZ in de komende weken voorkomen.

'Niet goedpraten'

Jeep schrijft dat zolang de details over de zaak niet bekend zijn het niet gepast is te reageren, maar noemt in afwachting daarvan het ook ongepast de reclame te blijven vertonen. Het bedrijf wil op een korte verklaring na daarom niet ingaan op de zaak.

"Onze boodschap over gemeenschap en eenheid is nog even relevant", schrijft Jeep. "Maar dat geldt ook voor de boodschap dat drinken en autorijden nooit goedgepraat moeten worden."

Het imago van Bruce Springsteen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1