appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

35 jaar Noorderslag: een van de meest legendarische optredens ooit

ANP
dinsdag 12 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Festival Eurosonic Noorderslag wordt deze woensdag voor de 35ste keer georganiseerd. Vanwege corona, je raadt het al, alleen online. Oprichter Peter Smidt en presentator Jan Douwe Kroeske blikken bij Spraakmakers terug op een van de meest legendarische optredens op het showcasefestival in Groningen ooit.

Peter Smidt en met Jan Douwe Kroeske over Eurosonic Noorderslag

Oprichter van Noorderslag Peter Smidt heeft koffers vol cassettebandjes met verslagen van het festival. "Dat deed toen Radio 3 - het huidige 3FM - en al die opnames heb ik nog op cassettebandje. Dat was ontzettend leuk om terug te luisteren. Ik vind het zelf heel mooi om naar een verslag van een festival te luisteren."

Jan Douwe Kroeske was heel lang presentator van het festival en deed zo ook verslag van een van de meest legendarische optredens op Noorderslag ooit. Peter: "De Raggende Manne speelden voor het eerst in de grote zaal in 1992. Het was tweede keer dat ze op Noorderslag speelden. Dat was een heel spannend, mooi optreden dus op Radio 3 door Jan Douwe werd verslagen als een soort voetbalwedstrijd, een sportwedstrijd. Dat is zulke prachtige radio. Dat je dacht: wat gebeurt hier?"

J

"Ik vond het heel bijzonder, de opkomst van de band alleen al", vertelt Douwe Kroeske. "Bob Fosko zet een leren dokterstasje neer op het podium. Hij kijkt het publiek aan maar zegt niks en doet niks. Fantastisch." Daarna ging het los.

"De optredens van De Raggende Manne zijn altijd wel een belevenis geweest", gaat Douwe Kroeske verder. "Fosko, die vorig jaar overleed, stopte meer dan honderd procent in de optredens. De man wás Raggende Manne. Experimentele jazz, pop, punk, rock, Nederlandstalig, alles door elkaar heen. Een band die van het hart geen moordkuil maakt. Fascinerend want je voelt je aanwezig bij een rugbywedstrijd."

Luister naar Peter Smidt en Jan Douwe Kroeske over Eurosonic Noorderslag:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1