Cultuur & Media
NOS

'Overheid moet af van het idee van een open en vrij internet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid moet af van het idee van een open en vrij internet'

Hoogleraar straf- en strafoprocesrecht, Tineke Cleiren, pleit voor extra regulering van online content door overheden. "Nu spelen techbedrijven voor wetgever, politie-agent en rechter. Die rollen moeten teruggepakt worden door een overheid", zegt zij in NOS Met het Oog op Morgen.

Cleiren is niet de enige die er zo over denkt. Samen met andere leden van de

adviseert zij de overheid op het gebied van buitenlands beleid. "Dit is een probleem wat niet door één overheid opgelost kan worden. Dat moet breder geregeld worden."

Ze omschrijft het ingrijpen van de overheid als een duivels dilemma. "In onze democratie is vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar doordat platforms nu zelf kunnen bepalen waar de grens ligt, hebben wij daar weinig invloed op. Het is een strijd tussen verschillende mensenrechten geworden."

En dan is er nog het probleem dat sociale media geen vaste landsgrenzen hebben. "En dus ook niet aan één wetgeving vastzitten. In China denken ze anders over fundamentele rechten dan in de Verenigde Staten. Daar moeten die platformen ook mee omgaan."

Moeilijk te bepalen

Onder andere Facebook en Twitter maken al eigen beleid over wat wel en niet toegestaan is op hun site en apps. "Maar ook zaken die makkelijk lijken, zijn best lastig. Om kinderporno tegen te gaan wordt bijvoorbeeld al het kinderlijk bloot weggehaald. Dus ook de familiefoto van de nieuwgeboren baby van de familie Jansen."

Hoe lastiger het is om te bepalen of iets onder een categorie valt, hoe moeilijker het is om te reguleren. "Kijk bijvoorbeeld naar discriminatie. Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens lopen veel zaken waaruit blijkt dat veel in grijze gebieden valt. Zo’n platform kan zelf bepalen waar de grens ligt, maar beperkt dan misschien wel te veel."

Dus wordt het tijd, volgens de Adviesraad, dat de overheid actie onderneemt. "Het zal niet makkelijk zijn en moet ook echt in samenspraak met de techbedrijven. Maar de tijd van het geloof in een open en vrij internet is wel voorbij. We moeten ook kijken naar de gevaren. Daar staan ook die tech-giganten heus voor open."

OOG Overheid en sociale media

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie