Cultuur & Media
KRO-NCRV

Japke-d. Bouma heeft 8 tips voor de thuiswerkende kantoortijgers

foto: Foto: Pim Rasfoto: Foto: Pim Ras
  1. Nieuwschevron right
  2. Japke-d. Bouma heeft 8 tips voor de thuiswerkende kantoortijgers

Van werken tussen de Cup-a-Soup-walmen en net te sterke aftershave, naar zoomen, teamsen en heel veel cc-mailtjes. In zware tijden voor de kantoortijgers brengt columnist en chroniqueur van het kantoorleven Japke-d. Bouma haar nieuwe boek Hoe vind je zelf dat het gaat? uit. Dus, hoe gaat het eigenlijk, dat thuiswerken? "Het is verschrikkelijk."

"Mensen dachten in maart nog: we houden het nog wel even vol tot de zomer", vertelt Bouma. "Nu blijkt dat het nog wel even ga duren, dat mensen nog heel lang achter die Zoom moeten zitten." De columnist krijgt veel berichten van hoe mensen dat ervaren. "Het is heel erg vermoeiend voor je brein. Je hoofd moet continu schakelen, het geluid of beeld loopt achter, je bent niet op dezelfde plek als je collega’s, bent continu in beeld en dan heb je nog die achtergrondjes, allemaal afleiding."

"Natuurlijk zijn er ook veel leuke dingen aan op te merken", vertelt Bouma. Of ongemakkelijke. "Zoals de grote voorgevel die vanuit een wat onhandige hoek in beeld komt." Maar die momenten wegen niet op tegen hoe zwaar het is. "Al die vergaderingen zijn ook helemaal niet gemaakt om zo plaats te vinden."

"Net als in echte vergadering zijn altijd de verkeerde mensen aan het woord", grapt Bouma. "Daarvoor heb ik een tip: ga gewoon heel hard roepen door die vervelende collega heen: ik hoor je niet, ik hoor je niet, je geluid staat uit! En dan ondertussen collega's die je wel leuk vindt appen."

Mensen worden helemaal dol van al dat vergaderen. Beter zou zijn om dat kort en met minder mensen te doen. "Want laten we wel wezen: het leuke aan een vergadering, waren de momenten vlak ervoor of vlak erna. Dat soort elementen van werk moet je nu zelf organiseren. Er wordt veel gevraagd van mensen."

Aftershave en rijstwafels

Het kantoor moest er regelmatig aan geloven in Bouma's columns in NRC en eerdere boeken. Ze hekelde de Cup-a-Soup-walmen, net te sterke aftershave en rijstwafels met pindakaas. Is ze milder naar kantoor gaan kijken nu alles thuis moet? "Honderd procent op kantoor werkt niet, honderd procent thuis ook niet. Vroeger was ik ook al heel erg bevlogen over het geweldige dat óók op kantoor kan ontstaan, een bevlogen idee in een eigenlijk zinloze vergadering."

Wat werk betekent voor mensen moet ook niet onderschat worden. "Het samen zijn, een goede baas die ervoor zorgt dat je uit je bed komt (en andersom), het uitzicht op je kantoor, de weg ernaartoe, de koffie: daar heb ik allemaal over geschreven met liefde."

Kantoor en werk beter maken

We zitten in een heel wreed experiment, zegt Bouma. "Misschien namen we het vroeger iets meer voor lief. Hoe lekker is het om even in de trein te zitten en naar buiten te kijken. Wat zou ik daar graag nu even instappen."

Bouma hoopt dat de crisis wordt aangegrepen om het kantoor en werken beter te maken. "Maar ik vrees dat zodra de crisis voorbij is, we toch snel zullen terughollen naar hoe het was. Het is toch de plek om je te profileren, om je baas te laten zien wat je kan. En aan komen rijden met je leaseauto heeft toch meer status dan naast de wasmand met de kat op schoot zitten." Ze hoopt in ieder geval dat mensen vrijer mogen kiezen waar ze gaan werken. "En kleinere vergaderingen, ik hoop het zo, niet meer zinloos vergaderen."

Japke-d. Bouma over haar nieuwe boek en thuiswerken

Japke-d. Bouma geeft 8 tips voor werken op afstand:

  1. Stop met emoji's. Dit gaat over zakelijk contact en een emoji wordt soms verkeerd begrepen.
  2. Maak met leuke collega’s voor leuke dingen een aparte groep aan. En let dan héél goed op dat je de juist informatie in de juiste groep zet.
  3. In de algemene groepsapp is Ellie Lust heel belangrijk: etherdiscipline. Reageer alleen op de vraag die gesteld wordt. Dus niet bij de vraag 'wie kan?' zeggen dat je niet kan.
  4. Stop met foto's van kinderen. Ook dat is hartstikke leuk voor die aparte appgroep. Pasgeboren kittens mogen natuurlijk altijd.
  5. Stop met cc'en. Ook hier: etherdiscipline. Zet mensen niet onnodig in de cc, dan lezen ze het gewoon niet meer.
  6. De vijfminutenregel van de kleuterjuf. Als je ergens niet uitkomt, probeer het eerst zelf vijf minuten en ga daarna pas iemand mailen.
  7. Korter. Alles kan korter. Ook jouw e-mailepistel.
  8. Ga naar buiten, loop een rondje en houd 'echt' contact, door een telefoontje bijvoorbeeld. Anders zit je maar binnen, word je eenzaam en loop je langzaam leeg.

Podcast

Meer Japke-D. Bouma horen over thuiswerken? In de podcast Goed Werk was ze hierover te gast.

#1 - Goed Werk: Zo vermijd je de valkuilen van thuiswerken - Geld of je leven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie